ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora

Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są jedna zupy jak ta, do których nic już nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam !
Składniki:
700 g dyni
1 por
1 brokuł ( 200-250 g)
4 łyżki masła
1.5 litra wywaru drobiowego
1 gałązka rozmarynu
świeży tymianek
pestki dyni
100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz)
oliwa
sól morska
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
8 kromek bułki wrocławskiej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Pora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.
W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować.
Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na pozostałym maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.Na suchą patelnię wrzucić pestki dyni i uprażyć. Do talerza wlać zmiksowaną zupę, na środku ułożyć grzanki i pestki dyni.
Udekorować tymiankiem i podawać. Smacznego .
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/zupa-z-pieczonej-dyni-brokua-i-pora.html