Wykonanie
Tradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie
daję rady i wybieram z reguły
mięso albo
rybę plus dodatki. Są jedna zupy jak ta, do których nic już nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam !
Składniki:700 g dyni1
por1
brokuł ( 200-250 g)4 łyżki
masła1.5 litra
wywaru drobiowego1 gałązka
rozmarynuświeży
tymianekpestki dyni100 ml
śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz)
oliwasól morska1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej8 kromek
bułki wrocławskiej1 łyżka
masłaPrzygotowanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną
dynię, skropić
oliwą, posypać
solą i
tymiankiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut.
Pora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić
masło, wrzucić na nie
pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.W garnku zagotować
bulion, dorzucić
pora,
dynię bez skóry, różyczki
brokuła,
rozmaryn i
tymianek. Doprawić
solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć
zioła , doprawić
gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać
śmietanę i zmiksować.
Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na pozostałym
maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.Na suchą patelnię wrzucić
pestki dyni i uprażyć. Do talerza wlać zmiksowaną zupę, na środku ułożyć grzanki i
pestki dyni.Udekorować
tymiankiem i podawać. Smacznego .