ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni z grzankami

Zupa krem z dyni z grzankami

nazwa

Wykonanie

Jesień na dobre zagościła we Wrocku, więc najwyższy czas na przepisy z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W tamtym sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Napewno się pojawią frytki i mufiny. A dzisiaj zupa krem. Od nie zaczynam, bo jest tego warta...
Składniki;
700 g dyni hokkaido
1.5 litra wywaru drobiowego
250 ml śmietanki do zup 18 %
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego korzenia imbiru
4-5 łyżek oleju sezamowego
garść świeżego tymianku
garść pestek dyni
oliwa
sól morska
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
6 kromek bułki wrocławskiej
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo i pokrojony czosnek, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni C z termoobiegiem na około 20-25 minut.
W garnku zagotować bulion, dorzucić dynię bez skóry i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietankę i zmiksować.
Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy. Na suchą patelnię wrzucić pestki dyni i uprażyć.
Na talerz wlać zupę, dodać grzanki i pestki dyni, podawać gorącą ...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-z-dyni-z-grzankami.html