Wykonanie
Jesień na dobre zagościła we Wrocku, więc najwyższy czas na przepisy z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W tamtym sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne
plany na przynajmiej kilka kolejnych. Napewno się pojawią frytki i mufiny. A dzisiaj zupa krem. Od nie zaczynam, bo jest tego warta...
Składniki;700 g dyni hokkaido1.5 litra
wywaru drobiowego250 ml
śmietanki do zup 18 %2 ząbki
czosnkukawałek świeżego korzenia
imbiru4-5 łyżek
oleju sezamowegogarść świeżego
tymiankugarść pestek dyni
oliwasól morska1 łyżeczka
gałki muszkatołowej6 kromek
bułki wrocławskiej2 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo i pokrojony
czosnek, skropić
oliwą, posypać
solą i
tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni C z termoobiegiem na około 20-25 minut.
W garnku zagotować
bulion, dorzucić
dynię bez skóry i
tymianek. Doprawić
solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć
zioła , doprawić
gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać
śmietankę i zmiksować.
Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na
maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy. Na suchą patelnię wrzucić
pestki dyni i uprażyć.
Na talerz wlać zupę, dodać grzanki i
pestki dyni, podawać gorącą ...Smacznego.