Wykonanie
Od Świąt minął ponad m-c, a ja ciągle nie umieściłam wszystkich przepisów. Dziś nadrabiam zaległości i przedstawiam sernik z
brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi
daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia

Składniki na kruche ciasto:_____________________2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół kostki
margarynypół szklanki
cukru2
jajaSkładniki na masę
serową:_____________________1 kg
białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie President)200 g
masła2 budynie
śmietankowe z
cukrem8 jaj1
cukier waniliowy1 szklanka
cukru pudru3/4 szklanki namoczonych
rodzynek1 puszka
brzoskwiń1/2 szklanki
daktyli z
rumu
Przygotowanie:_____________________Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym
żółtku aż powstanie puszysta masa.
Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte
masło,
budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Dorzucić
rodzynki i pokrojone
daktyle. Na wierzchu ułożyć kawałki
brzoskwiń.

Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st.C przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku...Smacznego :)