ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami i daktylami

Sernik z brzoskwiniami i daktylami

nazwa

Wykonanie

Od Świąt minął ponad m-c, a ja ciągle nie umieściłam wszystkich przepisów. Dziś nadrabiam zaległości i przedstawiam sernik z brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia
Składniki na kruche ciasto:
_____________________
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 jaja
Składniki na masę serową:
_____________________
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie President)
200 g masła
2 budynie śmietankowe z cukrem
8 jaj
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki namoczonych rodzynek
1 puszka brzoskwiń
1/2 szklanki daktyli z rumu
Przygotowanie:
_____________________
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Dorzucić rodzynki i pokrojone daktyle. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń.
Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st.C przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku...Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/02/sernik-z-brzoskwiniami-i-daktylami.html