Wykonanie
Gości chyba na każdym polskim
stole podczas domowej uroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych
mięs czy w połączeniu ze
śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :)

Składniki :4 średnie
ziemniaki2
marchewki1 średni
seler1
pietruszka4
ogórki kiszone1 puszka
zielonego groszku1/2 małej
cebuli6 jaj1 słoik
majonezu ( u mnie 400 g)1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietanysól,
pieprz,
musztarda do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki,
marchew,
selera i
pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i również przepuszczamy przez sitko.
Ogórki i
cebulę obieramy i drobniutko kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy
groszek odsączony z zalewy,
majonez,
musztardę,
śmietanę ,
sól i
pieprz.Mieszamy, próbujemy na koniec dekorujemy i odstawiamy do lodówki na 2-3 h w celu przemacerowania się smaków.Smacznego :)