ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane serami i pomidorami

Pieczarki faszerowane serami i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Po Świętach i Sylwestrze pozostało wspomnienie i mnóstwo zdjęć w aparacie. Sukcesywnie będę je wrzucać i dodawać do nich przepisy. Zaczynam, od końca i proponuję smaczne faszerowane pieczarki. Danie przekąskowe, ale nie tylko...Serdecznie polecam.
Składniki:
15 średnich pieczarek
2 jajka
100 g sera pleśniowego
2 plastry sera żółtego
łyżka kwaśnej śmietany
1 nieduży pomidor
garść świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
pół niedużej czerwonej cebuli
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz i czerwona słodka papryka do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki obrałam ze skórki( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka, śmietanę pokrojone w drobną kostkę sery, pomidora obranego ze skórki, cebulę, bazylię, tymianek i czosnek wyciśnięty przez praskę.Doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.Lekko skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut. Serwowałam ciepłe z odrobiną ketchupu, ale na zimno smakują równie dobrze.
Smacznego:)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/pizzarinki.html