ßßß Cookit - przepis na Fusion babka

Fusion babka

nazwa

Wykonanie

Babka herbaciana to jedno z tych ciast do których często się wraca.
Dziś chciałabym Wam zaproponawać przepyszną, delikatną i aromatyczną babkę drożdżową z herbatą Matcha w polewie z białej czekolady.
Babka jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową.
Wielkanocne ciasto, które przygotujesz bez trudu.
Zapraszam ;-)
Składniki na formę 2l:
Ciasto:
500 - 600 g mąki pszennej(jeśli ciasto jest wyrabiane w maszynie do chleba)
15 g drożdży suchych
2 jajka
230 ml letniego mleka
60 g cukru
85 g roztopionego masła
300 g białej czekolady
20 g herbaty Matcha
100 g pistacji
Polewa:
200 g białej czekolady
2 łyżki herbaty Matcha
Dekoracja:
migdały w płatkach
Przygotowanie:
W małym garnuszku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego drożdże.
Mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Wszystkie składniki (oprócz herbaty) umieszczamy w maszynie do pieczenia lub malakserze wg kolejności: płynne, sypkie, na samym końcu rozczyn.
Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Nie zapominamy, by po sygnale dźwiękowym wsypać herbatę Matcha.
Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
Jeśli nie mamy maszyny do pieczenia i malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie.
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej misy. Dodajemy jajka, cukier i roztopione masło.
Na samym końcu dodajemy rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy 30 minut.
Pod koniec dodajemy herbatę Matcha i wyrabiamy moment.
Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być, dlatego lepiej użyć malaksera lub maszynę do pieczenia.
Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
W międzyczasie białą czekoladę siekamy na średniej wielkości kawałki.
Formę do babki natłuszczamy jeśli nie mamy formy silikonowej.
Na oprószonej mąką stolnicy, wyrabiamy ciasto, podsypując lekko mąką.
Dodajemy posiekan ą białą czekoladę, zmiażdżone lekko pistacje i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy do formy na babkę.
Przykrywamy znowu, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Pieczemy w temperaturze 175ºC do suchego patyczka, ja piekłam 40 minut.
Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo babka będzie sucha.
Po upieczeniu, babkę wyciągamy z piekarnika i nie wyjmujemy z formy dopóki nie wystygnie, potem studzimy na kratce.
Umieszczamy białą czekoladę w miseczce nad kąpielą wodną i roztapiamy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy herbatę Matcha i mieszamy.
Po lekkim zgęstnieniu polewy udekorowujemy babkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Posypujemy migdałami.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/03/fusion-babka.html