ßßß
Składniki na formę 2l:Ciasto:500 - 600 g mąki pszennej(jeśli ciasto jest wyrabiane w maszynie do chleba)15 g drożdży suchych2 jajka230 ml letniego mleka60 g cukru85 g roztopionego masła300 g białej czekolady20 g herbaty Matcha100 g pistacjiPolewa:200 g białej czekolady2 łyżki herbaty MatchaDekoracja:migdały w płatkachPrzygotowanie:W małym garnuszku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego drożdże.Mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.Wszystkie składniki (oprócz herbaty) umieszczamy w maszynie do pieczenia lub malakserze wg kolejności: płynne, sypkie, na samym końcu rozczyn.Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.Nie zapominamy, by po sygnale dźwiękowym wsypać herbatę Matcha.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.Jeśli nie mamy maszyny do pieczenia i malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie.Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej misy. Dodajemy jajka, cukier i roztopione masło.Na samym końcu dodajemy rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy 30 minut.Pod koniec dodajemy herbatę Matcha i wyrabiamy moment.Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być, dlatego lepiej użyć malaksera lub maszynę do pieczenia.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.W międzyczasie białą czekoladę siekamy na średniej wielkości kawałki.Formę do babki natłuszczamy jeśli nie mamy formy silikonowej.Na oprószonej mąką stolnicy, wyrabiamy ciasto, podsypując lekko mąką.Dodajemy posiekan ą białą czekoladę, zmiażdżone lekko pistacje i wyrabiamy ciasto.Przekładamy do formy na babkę.Przykrywamy znowu, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Pieczemy w temperaturze 175ºC do suchego patyczka, ja piekłam 40 minut.Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo babka będzie sucha.Po upieczeniu, babkę wyciągamy z piekarnika i nie wyjmujemy z formy dopóki nie wystygnie, potem studzimy na kratce.Umieszczamy białą czekoladę w miseczce nad kąpielą wodną i roztapiamy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy herbatę Matcha i mieszamy.Po lekkim zgęstnieniu polewy udekorowujemy babkę i odstawiamy do ostygnięcia.Posypujemy migdałami.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)