ßßß
Składniki dla 2 osób:350 g fioletowych marchewek160 g ziemniaków200 g mąki pszennej200 g serów o silym i wyrazistym smaku100 ml mleka20 g masłasól i pieprz do smakuzielone pistacje do dekoracjiPrzygotowanie:Ziemniaki i marchew myjemy i obieramy.Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 45 minut, do czasu aż będą miękkie.
Odcedzamy warzywa. Rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe kładziemy do miski, dodajemy mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiając.
Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroimy na 1cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Jem je zawsze malutkie bez wgłębienia.Szykujemy sos z serów. Kroimy sery na kawałki i moczymy co najmniej 1 godzinę w garnku z mlekiem. Umieszczamy garnek na małym ogniu i dodajemy masło. Mieszamy stale drucianą trzepaczką lub drewnianą łyżką, aż sera będzie całkowicie roztopiony.
Gotujemy gnocchi w dużej ilości osolonej wody, wyławiamy łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Dodajemy gnocchi do naszego fondue. Na koniec dodajemy posiekane pistacje. Podajemy natychmiast.Smacznego !Warto wiedzieć !Mówi się, że pierwotnie marchew była fioletowa, sporadycznie zdarzały się białe i żółte okazy.Pomarańczowa została wykonana przez Holendrów w 1500 r. na cześć Wilhelma Orańskiego. S krzyżowano białe i żółte korzenie marchwi uprawnej oraz marchew dziką. W ten sposób uzyskano współczesną pomarańczową odmianę, która w wyniku skrzyżowania zyskała również bardziej słodki smak. Fioletowa marchew bogata jest w witaminy i przeciwutleniacze.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)