Wykonanie
We Włoszech przyrządza się gnocchi na wiele różnych sposobów. Gnocchi z fioletowej
marchwi są doskonałym pierwszym daniem o delikatnym aromacie. Są piękne dla oka i smaczne do jedzenia. Intensywny smak
serów połączony z fioletową
marchewką czaruje wyrafinowanym smakiem. Kolejny raz proponuje zrobienie kopytek bez użycia
jajek, które przez to są delikatne. Moim zdaniem równie smaczny i prosty jest przepis na sos.Zapraszam :-)

Składniki dla 2 osób:350 g fioletowych
marchewek160 g
ziemniaków200 g
mąki pszennej200 g
serów o silym i wyrazistym smaku100 ml
mleka20 g
masłasól i
pieprz do smakuzielone
pistacje do dekoracjiPrzygotowanie:
Ziemniaki i
marchew myjemy i obieramy.Wkładamy do garnka z
wodą i gotujemy przez około 45 minut, do czasu aż będą miękkie.

Odcedzamy warzywa. Rozcieramy dokładnie praską do
ziemniaków lub mielimy w maszynce do
mięsa. Jeszcze ciepłe kładziemy do miski, dodajemy
mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiając.

Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną
mąki w razie konieczności. Kroimy na 1cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.
Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Jem je zawsze malutkie bez wgłębienia.Szykujemy sos z
serów. Kroimy
sery na kawałki i moczymy co najmniej 1 godzinę w garnku z
mlekiem. Umieszczamy garnek na małym ogniu i dodajemy
masło. Mieszamy stale drucianą trzepaczką lub drewnianą łyżką, aż
sera będzie całkowicie roztopiony.

Gotujemy gnocchi w dużej ilości osolonej
wody, wyławiamy łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Dodajemy gnocchi do naszego fondue. Na koniec dodajemy posiekane
pistacje. Podajemy natychmiast.Smacznego !Warto wiedzieć !
Mówi się, że pierwotnie
marchew była fioletowa, sporadycznie zdarzały się białe i żółte okazy.Pomarańczowa została wykonana przez Holendrów w 1500 r. na cześć Wilhelma Orańskiego. S krzyżowano białe i żółte korzenie
marchwi uprawnej oraz
marchew dziką. W ten sposób uzyskano współczesną
pomarańczową odmianę, która w wyniku skrzyżowania zyskała również bardziej słodki smak. Fioletowa
marchew bogata jest w witaminy i przeciwutleniacze.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)