ßßß
Składniki dla 6 osób :550 g wieprzowiny6 łyżek sosu sojowego3 łyżeczki cukru brązowego3 łyżki oleju ry ż owego3 cebule3 ząbki czosnku300 g kiełków soi3 łyżki oleju sezamowego1 łyżka skrobi kukurydzanej500 ml bulionu wieprzowegoposzatkowany por do przybraniaewentualnie 250 g noodlesPrzygotowanie :W małej miseczce mieszamy 3 łyżeczki brązowego cukru wraz z 6 łyżkami sosu sojowego, aż do rozpuszczenia się cukru.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojoną w drobne kawałki wieprzowinę. Mięsko w marynacie odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Ustawimy wok na dużym ogniu, wlewamy olej ryżowy. Aby uzyskać zadowalający efekt (do woka nie należy wkładać na raz zbyt dużej ilości produktów), ja podsmażam każdy składnik osobno i później odkładam na talerz. Moim zdaniem jeden składnik może być twardszy od drugiego, może wyjść nam ciapa.Gdy olej ryżowy jest rozgrzany smażymy wcześniej zamarynowaną wieprzowinę przez około 3 minuty.
Kiedy wieprzowina się zarumieni odkładamy ją na osobny talerz i smażymy cebulę pokrojoną w ćwiartki. Gdy cebula jest podsmażona dodajemy kiełki soi.
Następnie dodajemy z powrotem wieprzowinę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Całość dalej smażymy mieszając przez kolejne 2 minuty. Po upływie tego czasu do woka dodajemy 3 łyżki oleju sezamowego. Wszystko smażymy dalej przez około 3 minuty. Dodajemy noodles. W między czasie mieszamy 3 łyżki wody z 1 łyżką mąki kukurydzanej, aż do uzyskania jednolitej masy. Do patelni wok, wlewamy bulion wieprzowy oraz wcześniej przygotowaną masę z mąki kukurydzanej i wody. Wieprzowinę chop suey podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotowa wieprzowinę przekładamy na talerz i dekorujemy poszatkowanym porem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)