Wykonanie
Dziś miałam ochotę na danie chińsk ie. Zrobiłam
wieprzowinę chop suey. Zazwyczaj chop suey podaje się z
ryżem natomiast ja wzbogaciłam j ą
makaronem noodles. Chop Suey to danie kuchni chińsko amerykańskiej, uważa się że danie to wymyślili amerykańscy Chińczycy. Jest to wspólne określenie dla potraw z
kiełkami soi i
sosem sojowym, wzbogaconych
mięsem lub warzywami. Chop suey to doskonały przykład harmonii i umiaru.Zapraszam dla odmiany na coś azjatyckiego ;-)

Składniki dla 6 osób :550 g
wieprzowiny6 łyżek
sosu sojowego3 łyżeczki
cukru brązowego3 łyżki
oleju ry ż owego3
cebule3 ząbki
czosnku300 g
kiełków soi3 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka
skrobi kukurydzanej500 ml
bulionu wieprzowegoposzatkowany
por do przybraniaewentualnie 250 g noodlesPrzygotowanie :W małej miseczce mieszamy 3 łyżeczki
brązowego cukru wraz z 6 łyżkami
sosu sojowego, aż do rozpuszczenia się
cukru.

Tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojoną w drobne kawałki
wieprzowinę.
Mięsko w marynacie odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Ustawimy wok na dużym ogniu, wlewamy
olej ryżowy. Aby uzyskać zadowalający efekt (do woka nie należy wkładać na raz zbyt dużej ilości produktów), ja podsmażam każdy składnik osobno i później odkładam na talerz. Moim zdaniem jeden składnik może być twardszy od drugiego, może wyjść nam ciapa.Gdy
olej ryżowy jest rozgrzany smażymy wcześniej zamarynowaną
wieprzowinę przez około 3 minuty.

Kiedy
wieprzowina się zarumieni odkładamy ją na osobny talerz i smażymy
cebulę pokrojoną w ćwiartki. Gdy
cebula jest podsmażona dodajemy
kiełki soi.

Następnie dodajemy z powrotem
wieprzowinę oraz ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę.

Całość dalej smażymy mieszając przez kolejne 2 minuty. Po upływie tego czasu do woka dodajemy 3 łyżki
oleju sezamowego. Wszystko smażymy dalej przez około 3 minuty. Dodajemy noodles. W
między czasie mieszamy 3 łyżki
wody z 1 łyżką
mąki kukurydzanej, aż do uzyskania jednolitej masy. Do patelni wok, wlewamy
bulion wieprzowy oraz wcześniej przygotowaną masę z
mąki kukurydzanej i
wody.
Wieprzowinę chop suey podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotowa
wieprzowinę przekładamy na talerz i dekorujemy poszatkowanym
porem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)