Wykonanie
Scroll down for EnglishGnocchi z
łososiem i
ricottą zachwycają prostotą. Intensywny smak
łososia połączony z
ricottą i
śmietaną czaruje wyrafinowanym smakiem. Dziś poddam Wam prosty przepis na gnocchi bez użycia
jajka. Kolejny raz proponuje zrobienie kopytek bez użycia
jajek, które przez to są delikatne. Moim zdaniem równie smaczny i prosty jest przepis na sos. Z tym superprostym przepisem przygotowanie gnocchi w domu jest
banalne.Zapraszam :-)

Składniki dla 4 osób:600 g
ziemniaków160 g
mąki pszennej1 filet ze ś wie żego
łososia125 g
ricotty100 ml
śmietanysol i
pieprz do smaku
pietruszkaPrzygotowanie :
Ziemniaki myjemy i nie obieramy.Wkładamy do garnka z
wodą i gotujemy przez około 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Odcedzamy
ziemniaki i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Rozcieramy dokładnie praską do
ziemniaków lub mielimy w maszynce do
mięsa.Jeszcze ciepłe kładziemy do miski, dodajemy
mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną
mąki w razie konieczności. Kroimy na 1cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.
Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Jem je zawsze malutkie bez wgłębienia.Szykujemy sos z
łososia. Filet z
łososia myjemy i osuszamy. Zawijamy w folię aluminiową i smażymy na patelni pod przykryciem na malutkim ogniu przez 15 minut, co jakiś czas przewracając.

Gdy już jest upieczony, ostudzamy na talerzu, następnie obieramy z ości, jeżeli sa i rozdrabniamy.

Śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy
ricottę.

Mieszamy dokładnie do połączenia składników, wszystko mieszamy na niezbyt dużym ogniu. Dodajemy
łososia. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Posypujemy
pietruszką.

Gotujemy gnocchi w dużej ilości osolonej
wody, wyławiamy łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Dodajemy gnocchi do naszego sosu z
łososiem. Podajemy natychmiast.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionGnocchi with fresh salmon and
ricottaIngredients for 4 people:600 g potatoes160 g of wheat
flour1 fillet of fresh salmon125 g
ricotta100 ml of creamsalt and pepper to tasteparsleyDirections:In salted water, boil potatoes until fork tender (about 50 minutes for the potatoes I used). Remove potatoes from boiling water and carefully remove the skins. Press potatoes through ricer. Mix in the potatoes and the
flour to form a soft dough that is not too sticky to work with. Knead the dough for a minute and then roll it out into long
thin rolls about a diameter of about 1.5 cm. Cut the rolls crosswise into 1 inch pieces and then roll the pieces in
flour lightly shaking off any excess. We are preparing the sauce with salmon. Salmon fillet wash and dry. Wrap in aluminum foil and fry in a pan, covered in
tiny heat for 15 minutes, turning occasionally. Once it is baked, allow to cool on a
plate, then peel the
bone.
Pour the cream into the pan and add the
ricotta. Mix thoroughly to combine the ingredients, mix everything on a low fire. Add the salmon. Mix until smooth. Season with salt and pepper. Sprinkle with parsley. Cook the gnocchi in boiling water in small batches until it floats to the surface, about 2-3 minutes, remove and set aside to drain. Add the gnocchi to our sauce with salmon.
Serve immediately.