Wykonanie
Delikatne, rozpływające się w ustach gnocchi w aromatycznym, kremowym sosie
śmietanowo -
serowym, na bazie lekkiej
śmietany i
sera Philadelphia.Nic dodać nic ująć – po prostu trzeba je zrobić.Gnocchi zrobione w ten sposób zachwycają prostotą.Jeśli macie ochotę na prosty i naprawdę doskonały obiad to ten przepis jest dla Was.Zapraszam :-)
Składniki dla 4 osób:800 g
ziemniaków200 g
mąki pszennej140 g
boczku80 g
sera philadelphia100 ml
śmietany20 g
szczypiorusol i
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Ziemniaki myjemy i nie obieramy.Wkładamy do garnka z
wodą i gotujemy przez około 45 minut. Odcedzamy
ziemniaki i jeszcze gorące obieramy ze skórki.Rozcieramy dokładnie praską do
ziemniaków lub mielimy w maszynce do
mięsa.Studzimy. Następnie dodajemy
mąkę.Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę.Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną
mąki w razie konieczności.Kroimy na 1cm kawałki.Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.
Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Zawsze jem malutkie bez wgłębienia.Szykujemy sos.Pokrojony
boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Przekładamy na talerz.
Szczypior myjemy i kroimy na drobno.
Śmietanę wlewamy na osobną patelnię i dodajemy
ser philadelphia.Wszystko mieszamy na niezbyt dużym ogniu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotujemy gnocchi w dużej ilości osolonej
wody, wyławiamy łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.Dodajemy gnocchi do naszego sosu. Dodajemy
szczypior i
boczek. Mieszamy.Podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)