ßßß
Składniki dla 4 osób:800 g ziemniaków200 g mąki pszennej140 g boczku80 g sera philadelphia100 ml śmietany20 g szczypiorusol i pieprz do smakuPrzygotowanie :Ziemniaki myjemy i nie obieramy.Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 45 minut. Odcedzamy ziemniaki i jeszcze gorące obieramy ze skórki.Rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.Studzimy. Następnie dodajemy mąkę.Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę.Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności.Kroimy na 1cm kawałki.Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Zawsze jem malutkie bez wgłębienia.Szykujemy sos.Pokrojony boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Przekładamy na talerz.Szczypior myjemy i kroimy na drobno.Śmietanę wlewamy na osobną patelnię i dodajemy ser philadelphia.Wszystko mieszamy na niezbyt dużym ogniu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotujemy gnocchi w dużej ilości osolonej wody, wyławiamy łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.Dodajemy gnocchi do naszego sosu. Dodajemy szczypior i boczek. Mieszamy.Podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)