ßßß
Składniki :Na ciasto brisée:250 g mąki130 g masła100 ml wodyNa pure z jabłek:4 złote jabłka2 łyżki miodu2 gałązki rozmarynuDo udekorowania:cukier do smakucukier puder do smaku2 czerwone jabłkamasło roztopione do smarowaniaPrzygotowanie:Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie.W międzyczasie starannie myjemy jabłka i obieramy. Kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy je w garnku z miodem i rozmarynem, który został wcześniej posiekany na drobn o .

Gotujemy jabłka około 10 minut, a następnie wlewamy do blendera i miksujemy do momentu aż będzie miało konsystencję pure.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Ja użyłam formy silikonowej i nie smarowałam formy. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem.
Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół by ł bardziej upieczony ale nie spieczony.W tym czasie starannie myjemy jabłka które użyjemy do dekoracji. W domu nie miałam czerwonych jabłek, użyłam zielonych, na pewno czerwone wyglądałyby lepiej. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 5-7 mm. Na ś rodek do dekoracji kroimy dwa jabłka w kształcie serca.
Zdejmujemy papier z fasolą. Napełniamy pure wstępnie upieczoną powłokę ciasta.
Dekorujemy plasterkami jabłek. Posypujemy cukrem i smarujemy roztopionym masłem.
Pieczemy ponownie w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy na 2 minuty do piekarnika i karmelizujemy powierzchnię.Prymitywna i urokliwa, łatwa w wykonaniu i pyszna!Dla mnie to tarta idealna:)