ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta z jabłek i rozmarynu

Rustykalna tarta z jabłek i rozmarynu

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was przepis na najlepszą tartę jabłkową na świecie. Najlepszą, bo bardzo prostą i pyszn ą .
Powiedzieć, że ta tarta jest pyszna to za mało. Jest bardzo krucha, kwaskowa, nie za słodka i ...
Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie!
Składniki :
Na ciasto brisée:
250 g mąki
130 g masła
100 ml wody
Na pure z jabłek:
4 złote jabłka
2 łyżki miodu
2 gałązki rozmarynu
Do udekorowania:
cukier do smaku
cukier puder do smaku
2 czerwone jabłka
masło roztopione do smarowania
Przygotowanie:
Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie.
W międzyczasie starannie myjemy jabłka i obieramy. Kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy je w garnku z miodem i rozmarynem, który został wcześniej posiekany na drobn o .
Gotujemy jabłka około 10 minut, a następnie wlewamy do blendera i miksujemy do momentu aż będzie miało konsystencję pure.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Ja użyłam formy silikonowej i nie smarowałam formy. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem.
Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół by ł bardziej upieczony ale nie spieczony.W tym czasie starannie myjemy jabłka które użyjemy do dekoracji. W domu nie miałam czerwonych jabłek, użyłam zielonych, na pewno czerwone wyglądałyby lepiej. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 5-7 mm. Na ś rodek do dekoracji kroimy dwa jabłka w kształcie serca.
Zdejmujemy papier z fasolą. Napełniamy pure wstępnie upieczoną powłokę ciasta.
Dekorujemy plasterkami jabłek. Posypujemy cukrem i smarujemy roztopionym masłem.
Pieczemy ponownie w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy na 2 minuty do piekarnika i karmelizujemy powierzchnię.
Prymitywna i urokliwa, łatwa w wykonaniu i pyszna!
Dla mnie to tarta idealna:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/01/rustykalna-tarta-z-jabek-i-rozmarynu.html