ßßß Cookit - przepis na Muffiny z cukinią i szczypiorkiem

Muffiny z cukinią i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Muffiny są doskonałe w każdej postaci.Uwielbiam je za to, że są banalnie proste do przygotowania - wystarczy łyżką wymieszać składniki i upiec, więc poradzą sobie z nimi nawet osoby nie przepadające za pieczeniem. Zazwyczaj jadam je w wersji deserowej, jednak tym razem podam przepis na muffiny z cukinią i szczypiorkiem, które stanowią cudowny zamiennik chleba.Te wytrawne babeczki mają to do siebie, że zawsze się udają.
Składniki (na 12 muffinków):
300 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
120 g startego sera parmezanu
2 duze jaja
150 ml mleka
30 ml smietany
150 g drobno startej cukinii
peczek drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżk a oleju
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przgotuj 12 - otworową forme do pieczenia muffinów i w każdy otwór wyłóż formę do muffinek papilotkami (najlepiej sprawdzą się papilotki silikonowe).W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz starty ser. W małej miseczce roztrzep widelcem jajka, wlej mleko, wymieszaj i wlej do miski z sypkimi składnikami, aż składniki się połączą (jeśli zajdzie taka potrzeba możesz dodać więcej mleka). Cukinie i szczypior umyj, osusz. Cukinie razem ze skórką zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pęczek szczypioru posiekaj na drobno.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek i piecz 20 - 25 minut, a ż bu ł eczki wyrosn ą .
Muffinki po wyjęciu powinny być złocistobrązowe i dość wyrośnięte. Przełóż babeczki na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Muffinki równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek, bądź jako przystawki.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2012/11/muffiny-z-cukinia-i-szczypiorkiem.html