Wykonanie
Muffiny są doskonałe w każdej postaci.Uwielbiam je za to, że są banalnie proste do przygotowania - wystarczy łyżką wymieszać składniki i upiec, więc poradzą sobie z nimi nawet osoby nie przepadające za pieczeniem. Zazwyczaj jadam je w wersji deserowej, jednak tym razem podam przepis na muffiny z
cukinią i
szczypiorkiem, które stanowią cudowny zamiennik
chleba.Te wytrawne babeczki mają to do siebie, że zawsze się udają.
Składniki (na 12 muffinków):300 g
mąki2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu120 g
startego sera parmezanu2 duze
jaja150 ml
mleka30 ml
smietany150 g drobno startej
cukiniipeczek drobno posiekanego
szczypiorku1 łyżk a
olejuPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przgotuj 12 - otworową forme do pieczenia muffinów i w każdy otwór wyłóż formę do muffinek papilotkami (najlepiej sprawdzą się papilotki silikonowe).W dużej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
pieprz oraz
starty ser. W małej miseczce roztrzep widelcem
jajka, wlej
mleko, wymieszaj i wlej do miski z sypkimi składnikami, aż składniki się połączą (jeśli zajdzie taka potrzeba możesz dodać więcej
mleka).
Cukinie i
szczypior umyj, osusz.
Cukinie razem ze skórką zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pęczek
szczypioru posiekaj na drobno.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek i piecz 20 - 25 minut, a ż bu ł eczki wyrosn ą .
Muffinki po wyjęciu powinny być złocistobrązowe i dość wyrośnięte. Przełóż babeczki na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Muffinki równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek, bądź jako przystawki.