ßßß
1 kg ziemniaków500g wędzonego boczku1 duży brokuł2 cebule1 por (biała część)5 ząbków czosnku300 ml śmietany 18%3 jajka150 g tartej mozzarelli250g sera żółtegosól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskiemasło do smażenia i wysmarowania foremkiPRZYGOTOWANIEZiemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły. Odcedzamy.Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy.
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.
Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi.Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą.
Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser.Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy.
Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego