Wrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!!Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :)Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika w błyskawicznym tempie.SKŁADNIKI1/2 kg kiełbasy podwawelskiej2 papryki czerwone2 papryki zielone1 duża cebula1 mała cukinia1 średni patison2 pomidorysól ,pieprz, papryka słodka i ostrapapryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!!olejPRZYGOTOWANIEObraną kiełbasę i wszystkie warzywa (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy kiełbasę. Gdy się podsmaży dodajemy papryki. Przykrywamy i dusimy ok. 10 min na małym ogniu. Dodajemy patisona, cukinię i pomidory. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.W wersji pikantnej - krojona papryczka chili lub Ostry Stefek ;) - czyli węgierska pasta.Co jakiś czas mieszamy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną leczo jest gotowe !!!jó étvágyat !!!