Wykonanie
Propozycja obiadowa?
Czemu nie!Zdrowa, wegańska pizza – orkiszowa z piekarnika. Jedna dla Mamy, druga dla mnie. Taki niedzielny obiad miałyśmy, a to wszystko dlatego, że nabrałam ochoty na pizzę. Zrobiłam więc ciasto, przygotowałam dodatki, upiekłam i zaspokoiłam swoje pragnienie. Niezbyt skromnie napiszę, ale dawno nie
jadłam tak smacznej pizzy!

orkiszowa pizza z
sosem pomidorowym z
suszonymi pomidorami i
bazylią, z
szpinakiem,
pieczarkami,
cebulą,
kukurydzą; podana z
płatkami drożdżowymi oraz hummusemspelt pizza with tomato sauce with sun-dried tomatoes and basil, with spinach, mushrooms, onion and corn; served with yeast flakes and hummusSkładniki:

1,5 szklanki
mąki orkiszowej (pełnoziarnista, gładka)łyżeczka aktywnych
drożdży suszonych1/2 łyżeczki
soli morskiejłyżka
oliwy z oliwekłyżeczka
ksylitoluok. 3/4 szklanki ciepłej
wodyWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać/ugnieść. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. godzinę. Po czasie, podzielić je na pół – jeśli chcemy zrobić tak jak ja dwie pizze lub po prostu uformować jedną dużą pizzę. Wysmarować sosem, dodać dodatki i piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min.sos : 200g passaty pomidorowej zmiksowane z 5-6
suszonymi pomidorami (zalanymi uprzednio gorącą
wodą; jeśli są z
oleju to nie trzeba zalewać) i dużą garścią świeżej
bazyliidodatki :
pieczarki i
cebulę pokroiłam i chwilę podsmażyłam, przyprawiając tylko
pieprzem, resztę dodatków dodałam od razu –
świeży szpinak i
kukurydza (z puszki, odsączona z zalewy, bez
cukru)do podania :
płatki drożdżowe (graja rolę
sera) oraz reszta hummusu idealnegoMama zapiekła swoją pizzę z
żółtym serem jako, że nie jest weganką.Smacznego!Mam wolne, od dziś rekolekcje, więc tylko wybieram się do Kościoła. Jednak rano czeka mnie matura z angielskiego, dwujęzyczna. Będzie ciężko… dam radę! 😉Udanego tygodnia!