ßßß

dyniowo-bananowy placek kokosowy karmelizowany z bananem z cukrem kokosowym podany z prażonymi orzechami laskowymipumpkin-banana coconut pancake caramelized with banana and coconut sugar served with toasted hazelnutsSkładniki:3 kopiaste łyżki mąki gryczanejłyżka mąki kokosowej bio
łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianegodojrzały banan2 łyżki puree dyniowegook. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżka wiórek kokosowych1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)1/3 łyżeczki sody oczyszczonejcynamonolej kokosowyłyżeczka cukru kokosowego do karmelizacjiWymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać połowę rozgniecionego banana, puree i mleko. Konsystencja ciasta ma być bardzo gęsta. Smażyć dowolnej wielkości placek na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym. Na wierzch placka ułożyć drugą połowę banana, pokrojoną w plasterki (gdy ciasto jest jeszcze surowe). Smażyć jeszcze chwilę pod przykryciem, a gdy ciasto się zetnie – przewrócić na drugą stronę, przy czym najpierw posypać wierzch cukrem kokosowym. Smażyć ok. 3-4 min. na średnim ogniu/poziomie. Przełożyć na talerz (stroną z karmelizowanym bananem do góry) i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Jeśli nie macie pomysłu co np. zabrać ze sobą do szkoły – czy to do kanapek czy po prostu do pudełka/lunchbox’a to szczerze mogę polecić Wam jeden z moich ulubionych pasztetów – soczewicowy z kaszą jaglaną i suszoną śliwką . Oczywiście z przepisu Marty – tutaj przepisJa zabieram ze sobą wraz z domowym chlebem na zakwasie, żytnio-orkiszowym z płatkami owsianymi – delicje!
soczewicowy pasztet z kaszą jaglaną i suszoną śliwkągreen lentils pâté with millet and dried plumsTak jak wczoraj napisałam, że jest ciepło i słonecznie tak szybko ta sytuacja się zmieniła. Deszczowo i pochmurno. Aczkolwiek humor wcale nie znika, nadal w głowie pogodne myśli krążąMiłego czwartku!