ßßß Cookit - przepis na Karmelizowany placek i pasztet z śliwką.

Karmelizowany placek i pasztet z śliwką.

nazwa

Wykonanie

Puszysty placek, wymyślony na poczekaniu. Wstałam rano i nabrałam ochoty na właśnie takie śniadanie. W lodówce znalazłam odmrożone puree dyniowe, które z przyjemnością dodałam do ciasta. Do tego oczywiście banan, który jest nie tylko wewnątrz, ale i karmelizowany z cukrem kokosowym na powierzchni placka. Dynię lubię w połączeniu z kokosem, dlatego też dosypałam wiórki oraz mąkę kokosową . Podałam go wraz prażonymi orzechami laskowymi . Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak puchaty i miękki, a do tego grubiutki, wbrew pozorom – nie jest surowy 😉 Dania wymyślane pod wpływem chwili często okazują się być najlepszymi
dyniowo-bananowy placek kokosowy karmelizowany z bananem z cukrem kokosowym podany z prażonymi orzechami laskowymi
pumpkin-banana coconut pancake caramelized with banana and coconut sugar served with toasted hazelnuts
Składniki:
3 kopiaste łyżki mąki gryczanej
łyżka mąki kokosowej bio
łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
dojrzały banan
2 łyżki puree dyniowego
ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
łyżka wiórek kokosowych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon
olej kokosowy
łyżeczka cukru kokosowego do karmelizacji
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać połowę rozgniecionego banana, puree i mleko. Konsystencja ciasta ma być bardzo gęsta. Smażyć dowolnej wielkości placek na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym. Na wierzch placka ułożyć drugą połowę banana, pokrojoną w plasterki (gdy ciasto jest jeszcze surowe). Smażyć jeszcze chwilę pod przykryciem, a gdy ciasto się zetnie – przewrócić na drugą stronę, przy czym najpierw posypać wierzch cukrem kokosowym. Smażyć ok. 3-4 min. na średnim ogniu/poziomie. Przełożyć na talerz (stroną z karmelizowanym bananem do góry) i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Jeśli nie macie pomysłu co np. zabrać ze sobą do szkoły – czy to do kanapek czy po prostu do pudełka/lunchbox’a to szczerze mogę polecić Wam jeden z moich ulubionych pasztetów – soczewicowy z kaszą jaglaną i suszoną śliwką . Oczywiście z przepisu Marty – tutaj przepis
Ja zabieram ze sobą wraz z domowym chlebem na zakwasie, żytnio-orkiszowym z płatkami owsianymi – delicje!
soczewicowy pasztet z kaszą jaglaną i suszoną śliwką
green lentils pâté with millet and dried plums
Tak jak wczoraj napisałam, że jest ciepło i słonecznie tak szybko ta sytuacja się zmieniła. Deszczowo i pochmurno. Aczkolwiek humor wcale nie znika, nadal w głowie pogodne myśli krążą
Miłego czwartku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/03/karmelizowany-placek-i-pasztet-z-sliwka.html