Wykonanie
Puszysty placek, wymyślony na poczekaniu. Wstałam rano i nabrałam ochoty na właśnie takie śniadanie. W lodówce znalazłam odmrożone puree
dyniowe, które z przyjemnością dodałam do ciasta. Do tego oczywiście
banan, który jest nie tylko wewnątrz, ale i karmelizowany z
cukrem kokosowym na powierzchni placka.
Dynię lubię w połączeniu z
kokosem, dlatego też dosypałam wiórki oraz
mąkę kokosową . Podałam go wraz prażonymi
orzechami laskowymi . Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak puchaty i miękki, a do tego grubiutki, wbrew pozorom – nie jest surowy 😉 Dania wymyślane pod wpływem chwili często okazują się być najlepszymi

dyniowo-
bananowy placek
kokosowy karmelizowany z
bananem z
cukrem kokosowym podany z prażonymi
orzechami laskowymipumpkin-
banana coconut pancake caramelized with
banana and coconut sugar served with toasted hazelnutsSkładniki:3 kopiaste łyżki
mąki gryczanejłyżka
mąki kokosowej bio

łyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianegodojrzały
banan2 łyżki puree
dyniowegook. 1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżka wiórek
kokosowych1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejcynamonolej kokosowyłyżeczka
cukru kokosowego do karmelizacjiWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać połowę rozgniecionego
banana, puree i
mleko. Konsystencja ciasta ma być bardzo gęsta. Smażyć dowolnej wielkości placek na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie wysmarowanej
olejem kokosowym. Na wierzch placka ułożyć drugą połowę
banana, pokrojoną w plasterki (gdy ciasto jest jeszcze surowe). Smażyć jeszcze chwilę pod przykryciem, a gdy ciasto się zetnie – przewrócić na drugą stronę, przy czym najpierw posypać wierzch
cukrem kokosowym. Smażyć ok. 3-4 min. na średnim ogniu/poziomie. Przełożyć na talerz (stroną z karmelizowanym
bananem do góry) i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Jeśli nie macie pomysłu co np. zabrać ze sobą do szkoły – czy to do kanapek czy po prostu do pudełka/lunchbox’a to szczerze
mogę polecić Wam jeden z moich ulubionych pasztetów –
soczewicowy z
kaszą jaglaną i
suszoną śliwką . Oczywiście z przepisu Marty – tutaj przepisJa zabieram ze sobą wraz z domowym
chlebem na zakwasie, żytnio-orkiszowym z
płatkami owsianymi – delicje!
soczewicowy pasztet z
kaszą jaglaną i
suszoną śliwkągreen lentils pâté with millet and dried plumsTak jak wczoraj napisałam, że jest ciepło i
słonecznie tak szybko ta sytuacja się zmieniła. Deszczowo i pochmurno. Aczkolwiek humor wcale nie znika, nadal w głowie pogodne myśli krążąMiłego czwartku!