ßßß Cookit - przepis na Amerykański klasyk i dżem chia.

Amerykański klasyk i dżem chia.

nazwa

Wykonanie

Peanut butter & Jelly – połączenie znane i na pewno bardzo lubiane w Ameryce. Przyznam, że sama, gdy pierwszy raz je spróbowałam byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zresztą może nawet nie zaskoczona, bo uważam, że masło orzechowe pasuje prawie do wszystkiego 😉 W każdym razie bardzo mi smakuje, a szczególnie z domowym dżemem owocowym. Dziś w owsiance łącze te smaki, więc trafia do niej porządna łyżka masła orzechowego crunchy oraz domowy truskawkowy dżem chia . Sama owsianka jest słodka za sprawą banana, a do tego aromatycznie pachnie wanilią . Moja zdrowa wersja PB&J. Idealne śniadanie na powrót do szkoły i początek udanego tygodnia
bananowo-waniliowa owsianka PB&J z domowym dżemem truskawkowym chia oraz bananem
banana-vanilla PB&J oatmeal with soy milk, homemade strawberry chia jam and crunchy peanut butter
Składniki:
podstawa owsianki
mielona wanilia
dojrzały banan
dżem truskawkowy (lub inny; tu: domowy z chia)
masło orzechowe (tu: 100%, crunchy)
Do podstawowej owsianki dodać wanilię. Rano ugotować do gęstości i pod koniec wmieszać rozgniecionego banana lub pokrojonego w kawałki. Przełożyć do miseczki. Dodać dżem oraz masło orzechowe i zajadać. Smacznego!
domowy truskawkowy dżem chia :
ok. 10 dużych mrożonych truskawek (lub świeżych w sezonie)
łyżka syropu klonowego (lub innej słodyczy)
łyżka nasiona chia
Truskawki wraz z syropem wrzucić do garnuszka i podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Delikatnie rozwalić, tak by zostały jeszcze niewielkie kawałki owocu. Dodać nasiona chia i gotować chwilę. Przełożyć do słoiczka/miseczki, ostudzić i przetrzymywać w lodówce. Rano dodać do owsianki/naleśników/placuszków/na kanapki/itp.
Na koniec ferii (dla niektórych jednak początek) proponuję duży talerz makaronu. Szybki sposób na smaczny i zdrowy obiad. Jest jarmuż, są suszone pomidory, passata oraz pieczarki . Moje ulubione smaki i niezastąpiony zapach!
orkiszowy makaron z pomidorowym jarmużem z pieczarkami, suszonymi pomidorami, cebulą i czosnkiem podany z pestkami dyni i płatkami drożdżowymi
spelt pasta with tomato kale with mushrooms, dried tomatoes, onion and garlic served with pumpkin seeds and yeast flakes
Ugotować dowolny makaron – tu: orkiszowy, świderki
Na patelni podsmażyć czosnek oraz cebulę, dodać pieczarki. Przyprawić pieprzem, słodką wędzoną papryką i odrobiną ostrej, pietruszką, bazylią, szczyptą kurkumy, lubczykiem i cząbrem. Dodać jarmuż oraz posiekane suszone pomidory i chwilę smażyć. Następnie całość wymieszać z kilkoma łyżkami passaty. Na patelnie dodać ugotowany makaron. Wszystko ze sobą połączyć, przełożyć na talerz i podać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Początek tygodnia i powrót do szkolnych obowiązków – pyszny start już był, a teraz czas na resztę dnia. Na szczęście dziś na późniejszą godzinę, także nigdzie nie muszę się śpieszyć i spokojnie, z uśmiechem na twarzy po mile spędzonych feriach, zaczynam ten tydzień
Udanego tygodnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/02/amerykanski-klasyk-i-dzem-chia.html