Wykonanie
Peanut butter & Jelly – połączenie znane i na pewno bardzo lubiane w Ameryce. Przyznam, że sama, gdy pierwszy raz je spróbowałam byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zresztą może nawet nie zaskoczona, bo uważam, że
masło orzechowe pasuje prawie do wszystkiego 😉 W każdym razie bardzo mi smakuje, a szczególnie z domowym
dżemem owocowym. Dziś w owsiance łącze te smaki, więc trafia do niej porządna łyżka
masła orzechowego crunchy oraz domowy
truskawkowy dżem chia . Sama owsianka jest słodka za sprawą
banana, a do tego aromatycznie pachnie
wanilią . Moja zdrowa wersja PB&J. Idealne śniadanie na powrót do szkoły i początek udanego tygodnia


bananowo-waniliowa owsianka PB&J z domowym
dżemem truskawkowym chia oraz
bananembanana-vanilla PB&J oatmeal with soy milk, homemade strawberry chia jam and crunchy peanut butterSkładniki:podstawa owsianki

mielona
waniliadojrzały
banandżem truskawkowy (lub inny; tu: domowy z chia)
masło orzechowe (tu: 100%, crunchy)Do podstawowej owsianki dodać
wanilię. Rano ugotować do gęstości i pod koniec wmieszać rozgniecionego
banana lub pokrojonego w kawałki. Przełożyć do miseczki. Dodać
dżem oraz
masło orzechowe i zajadać. Smacznego!domowy
truskawkowy dżem chia :ok. 10 dużych mrożonych
truskawek (lub świeżych w sezonie)łyżka
syropu klonowego (lub innej
słodyczy)łyżka nasiona chia
Truskawki wraz z
syropem wrzucić do garnuszka i podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Delikatnie rozwalić, tak by zostały jeszcze niewielkie kawałki
owocu. Dodać nasiona chia i gotować chwilę. Przełożyć do słoiczka/miseczki, ostudzić i przetrzymywać w lodówce. Rano dodać do owsianki/naleśników/placuszków/na kanapki/itp.Na koniec ferii (dla niektórych jednak początek) proponuję duży talerz
makaronu. Szybki sposób na smaczny i zdrowy obiad. Jest
jarmuż, są
suszone pomidory, passata oraz
pieczarki . Moje ulubione smaki i niezastąpiony zapach!

orkiszowy
makaron z
pomidorowym jarmużem z
pieczarkami,
suszonymi pomidorami,
cebulą i
czosnkiem podany z
pestkami dyni i
płatkami drożdżowymispelt pasta with tomato kale with mushrooms, dried tomatoes, onion and garlic served with pumpkin seeds and yeast flakesUgotować dowolny
makaron – tu: orkiszowy, świderkiNa patelni podsmażyć
czosnek oraz
cebulę, dodać
pieczarki. Przyprawić
pieprzem, słodką wędzoną
papryką i odrobiną ostrej,
pietruszką,
bazylią, szczyptą
kurkumy,
lubczykiem i cząbrem. Dodać
jarmuż oraz posiekane
suszone pomidory i chwilę smażyć. Następnie całość wymieszać z kilkoma łyżkami passaty. Na patelnie dodać ugotowany
makaron. Wszystko ze sobą połączyć, przełożyć na talerz i podać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Początek tygodnia i powrót do szkolnych obowiązków – pyszny start już był, a teraz czas na resztę dnia. Na szczęście dziś na późniejszą godzinę, także nigdzie nie muszę się śpieszyć i spokojnie, z uśmiechem na twarzy po mile spędzonych feriach, zaczynam ten tydzieńUdanego tygodnia!
