Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski – od tych na
mleku poprzez leniwe aż po wytrawne jako dodatek do obiadu. W wersji wegańskiej nie jest wcale trudniej je zrobić o czym nie raz się przekonałam. Uformowałam jaglane kluseczki pełne kokosowej
słodyczy, lekko podsmażone na
oleju kokosowym . Mięciutkie jak gąbeczki! (Tak zawsze
mówi moja mama, gdy robi kluski śląskie :)). Podane z letnim musem
malinowym oraz obłędnie
kakaowym sosem . Nie brakuje też chrupiących
orzechów, dziś są nimi
nerkowce . To śniadanie po prostu rozpływało się w ustach!


jaglane
kokosowe kluski podsmażane na
oleju kokosowym z musem
malinowym,
nerkowcami i sosem
kakaowym*millet coconut dumplings fried with coconut oil served with raspberry mousse, cashews and cocoa sauce*Składniki:4 łyżki
kaszy jaglanej
szklanka
mleka i
wody (tu: 1:1 –
mleko migdałowe z
wodą)łyżeczka
cukru kokosowegołyżka wiórek
kokosowych2 łyżki
mąki z tapiokiłyżeczka
skrobi kukurydzianejwoda do gotowania i
olej kokosowy do smażenia
Kaszę jaglaną ugotować wieczorem z
kokosem i
cukrem. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Rano dokładnie zmiksować i wymieszać z
mąką. Formować dowolnego kształtu kluseczki. Wrzucać je do gotującej się
wody i gotować ok. 3-5 min. Opcjonalnie – można podsmażyć na
oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!* sos : łyżeczka naturalnego
kakao + łyżeczka
syropu daktylowego + 2 łyżeczki
wodyJak to się
mówi – dziś ostatnia prosta. Zmęczenie
daje się we znaki, ale jakoś trzeba sobie radzić. Takie śniadania zdecydowanie dodają energii, dlatego nie wyobrażam sobie bez nich wychodzić z domu.Miłego piątku