ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z cukinią

Spaghetti z cukinią

nazwa

Wykonanie

Coś prostego, szybkiego a jednocześnie zaskakującego swym smakiem? Jako pierwsze skojarzenie nasuwa mi się wegańskie spaghetti z cukinią, które ostatnio bardzo często gościło na naszym stole. Makaron ten wielokrotnie uratował nas z opresji, gdy zgłodniali wracaliśmy późno do domu.
Spaghetti z cukinią to niewątpliwie nasze ulubione danie awaryjne. Na naszych kulinarnych półkach zawsze znajduje się kilka opakowań różnego rodzaju makaronu. Cukinię nie tylko bardzo łatwo kupić (chyba w każdym przydrożnym markecie), ale i bardzo łatwo się nią przechowuje, dlatego bardzo często gości w naszej lodówce. Bazylia i pomidorki koktajlowe to coś, co zawsze mamy w domu. Mięta za to dziko rośnie w ogródku. Kilka składników i mamy danie doskonałe. Danie, które robi się niesamowicie szybko i poradzi sobie z nim nawet największa kulinarna łamaga.
Spaghetti z cukinią to bardzo proste danie, ale aby wyszło ono wyśmienicie musicie pamiętać o kilku istotnych rzeczach.
Makaron musi być bardzo dobrej jakości, najlepiej pochodzenia włoskiego. Prawdziwe spaghetti powinno być zrobione z makaronu z mąki durum . Ja używam zazwyczaj tego pełnoziarnistego. Czasem dla odmiany kupuję dobrej jakości makaron orkiszowy, jednak zawsze sprawdzonej firmy. Wiem wtedy, że makaron się nie rozgotuje i będzie idealnie jędrny.
Zawsze gotujcie makaron tyle, ile jest podane na opakowaniu. Czasem nawet 1 minutę mniej. Nigdy więcej! Ma być on al dente - miękki na zewnątrz, a delikatnie twardy w środku. Taki makaron nie tylko jest najzdrowszy, ale i najpyszniejszy. :)
W takiej makaronowej wersji, jaką jest spaghetti z cukinią, niezwykle istotną rolę odgrywa dobrej jakości oliwa z oliwek . Koniecznie extra virgin . To ona nadaje smak potrawie.
Uważajcie, by czosnek się nie przypalił ! Spalony czosnek staje się gorzki i psuje smak całej potrawy.
Do gotującej się wody na makaron nigdy nie dodawajcie oliwy. Jest ona zbędna. Dobrej jakości makaron, w dodatku ugotowany al dente nigdy się nie sklei.
Mam nadzieję, że powyższe rady przydadzą się Wam do stworzenia najpyszniejszego spaghetti, jakie kiedykolwiek jedliście.
cukinia
(2 porcje)
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 duża cukinia
- ok. 200 g makaronu spaghetti
- garść listków świeżej bazylii
- garść listków świeżej mięty
- dobrej jakości oliwa
- sól, pieprz
- do podania: kilka listków świeżej bazylii, pomidorki koktajlowe, garść podprażonych na patelni orzeszków Pini, nieaktywne płatki drożdżowe (nie weganie mogą zastąpić je parmezanem)
Cukinię myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski. które przekrawam tak, by uzyskać "spaghetti cukiniowe". Używam tylko części cukinii nie posiadającej pestek.
Makaron gotuję al dente . 3 minuty przed końcem gotowania makaronu na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią drobno pokrojony czosnek. Chwilę smażę, uważając by czosnek się nie przypalił, a następnie dodaję cukinię. Całość solę, pieprzę, dodaję posiekaną świeżą bazylię i smażę do momentu, aż cukinia odrobinę nie zmięknie.
Zdejmuję patelnię z ognia i wrzucam na nią odcedzony makaron, dodaję posiekaną miętę, dokładnie mieszam i przekładam na talerze.
Gotowe spaghetti z cukinią posypuję listkami bazylii i orzeszkami Pini. Jako dodatek daję nieaktywne płatki drożdżowe, które idealnie zastępują parmezan.
Smacznego!
Macie makaron ale brakuje Wam cukinii?
Jest rada!
Zapraszam po przepis na Spaghetti aglio olio .
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/08/spaghetti-z-cukinia.html