Wykonanie
Coś prostego, szybkiego a jednocześnie zaskakującego swym smakiem? Jako pierwsze skojarzenie nasuwa mi się wegańskie spaghetti z
cukinią, które ostatnio bardzo często gościło na naszym
stole.
Makaron ten wielokrotnie uratował nas z opresji, gdy zgłodniali wracaliśmy późno do domu.Spaghetti z
cukinią to niewątpliwie nasze ulubione danie awaryjne. Na naszych kulinarnych półkach zawsze znajduje się kilka opakowań różnego rodzaju
makaronu.
Cukinię nie tylko bardzo łatwo kupić (chyba w każdym przydrożnym markecie), ale i bardzo łatwo się nią przechowuje, dlatego bardzo często gości w naszej lodówce.
Bazylia i
pomidorki koktajlowe to coś, co zawsze mamy w domu.
Mięta za to dziko rośnie w ogródku. Kilka składników i mamy danie doskonałe. Danie, które robi się niesamowicie szybko i poradzi sobie z nim nawet największa kulinarna łamaga.Spaghetti z
cukinią to bardzo proste danie, ale aby wyszło ono wyśmienicie musicie pamiętać o kilku istotnych rzeczach.
Makaron musi być bardzo dobrej jakości, najlepiej pochodzenia włoskiego. Prawdziwe spaghetti powinno być zrobione z
makaronu z
mąki durum . Ja używam zazwyczaj tego pełnoziarnistego. Czasem dla odmiany kupuję dobrej jakości
makaron orkiszowy, jednak zawsze sprawdzonej firmy. Wiem wtedy, że
makaron się nie rozgotuje i będzie idealnie jędrny.Zawsze gotujcie
makaron tyle, ile jest podane na opakowaniu. Czasem nawet 1 minutę mniej. Nigdy więcej! Ma być on al dente - miękki na zewnątrz, a delikatnie twardy w środku. Taki
makaron nie tylko jest najzdrowszy, ale i najpyszniejszy. :)W takiej makaronowej wersji, jaką jest spaghetti z
cukinią, niezwykle istotną rolę odgrywa dobrej jakości
oliwa z oliwek . Koniecznie extra virgin . To ona nadaje smak potrawie.Uważajcie, by
czosnek się nie przypalił ! Spalony
czosnek staje się gorzki i psuje smak całej potrawy.Do gotującej się
wody na
makaron nigdy nie dodawajcie
oliwy. Jest ona zbędna. Dobrej jakości
makaron, w dodatku ugotowany al dente nigdy się nie sklei.Mam nadzieję, że powyższe rady przydadzą się Wam do stworzenia najpyszniejszego spaghetti, jakie kiedykolwiek jedliście.
cukinia(2 porcje)- 2 ząbki
czosnku, drobno pokrojone- 1 duża
cukinia- ok. 200 g
makaronu spaghetti- garść listków świeżej
bazylii- garść listków świeżej
mięty- dobrej jakości
oliwa-
sól,
pieprz- do podania: kilka listków świeżej
bazylii,
pomidorki koktajlowe, garść podprażonych na patelni orzeszków
Pini, nieaktywne
płatki drożdżowe (nie weganie mogą zastąpić je
parmezanem)
Cukinię myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski. które przekrawam tak, by uzyskać "spaghetti
cukiniowe". Używam tylko części
cukinii nie posiadającej pestek.
Makaron gotuję al dente . 3 minuty przed końcem gotowania
makaronu na patelni rozgrzewam
oliwę i wrzucam na nią drobno pokrojony
czosnek. Chwilę smażę, uważając by
czosnek się nie przypalił, a następnie dodaję
cukinię. Całość
solę,
pieprzę, dodaję posiekaną świeżą
bazylię i smażę do momentu, aż
cukinia odrobinę nie zmięknie.Zdejmuję patelnię z ognia i wrzucam na nią odcedzony
makaron, dodaję posiekaną
miętę, dokładnie mieszam i przekładam na talerze.Gotowe spaghetti z
cukinią posypuję listkami
bazylii i orzeszkami
Pini. Jako dodatek
daję nieaktywne
płatki drożdżowe, które idealnie zastępują
parmezan.Smacznego!Macie
makaron ale brakuje Wam cukinii?Jest rada!Zapraszam po przepis na Spaghetti aglio
olio .