ßßß
wegańska, bez cukru, bez pieczenia(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 200 g świeżych daktyli- 50 g dmuchanej gryki z dodatkiem migdałów i melasy Dobra Kaloria , można użyć też innej, bez dodatków, tylko radziłabym dodać ok. 3 łyżki ksylitolu- 10 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 100 g wiórków kokosowych- 4 łyżki oleju kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 5 łyżek kakao (ok. 25 g)- 1 łyżka pasty waniliowej- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta soliDaktyle blenduję na gładką masę.Dodaję olej kokosowy, pastę waniliową, syrop klonowy i sól. Całość blenduję. Wrzucam siemię lniane i dalej blenduję. Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam wiórki kokosowe, grykę ekspandowaną i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.masa:- 250 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- stała części z 400 ml puszki mleka kokosowego (śmietana kokosowa)- 75 g ksylitolu (jeśli chcecie masę słodszą - dajcie więcej)- 75 ml mleka roślinnego- 25 g wiórków kokosowych- 1 łyżka pasty waniliowej- 3 łyżka soku z cytryny- 2 łyżki oleju kokosowego- dodatkowo - borówki, płatki kokosoweWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej ksylitolu lub soku z cytryny.Masę przekładam na spód. Układam na niej borówki i płatki kokosowe.Ciasto wkładam do lodówki na 3 h (najlepiej na całą noc).Smacznego!