ßßß
wegańskie bezglutenowe(2 porcje)- 500 g bobu- garść zielonej fasolki szparagowej- 1 kalarepa- 2 małe marchewki- 1 duża cebula- 3 ząbki czosnku- ok. 1 duża łyżka żółtej pasty curry - ja używam takiej- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)- 5-6 listków limonki kaffir- 1 łyżeczka kurkumy- sól, pieprz- olej roślinny do smażenia- do podania: natka pietruszki- opcjonalnie: ryż jaśminowyPokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku oraz dużą łyżkę żółtej pasty curry i kurkumę. Całość podsmażam ok. 2-3 min.Dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i kalarepę. Chwilę podsmażam i wszystko zalewam puszką mleka kokosowego. Dodaję listki limonki kaffir, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10-15 min.W międzyczasie gotuję bób - tak by był al dente, czyli ok. 10 min. We wrzątku blanszuje pokrojoną na mniejsze kawałki zieloną fasolkę (ok. 5 min).5 min przed końcem gotowania dania dodaję obrany bób i fasolkę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.Gotowe danie podaję posypane świeżą natką pietruszki. Jeśli wolicie bardziej orientalnie - posypcie je kolendrą :).Smacznego!