ßßß
(tortownica o średnicy ok. 24 cm)spód:- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 50 g ksylitolu- 120 g mąki gryczanej- 100 g migdałów (najlepiej blanszowanych), zmielonych na mąkę- 1 łyżka syropu z agawy- 1 łyżka mleka roślinnego- kilka kropli ekstraktu migdałowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- szczypta soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem.Spód tortownicy wyklejam ciastem i całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min. Gotowy spód pozostawiam do ostygnięcia.masa "serowa":- 900 g tofu- śmietana z 2 puszek mleczka kokosowego (1 puszka=400ml) - puszka powinny być bardzo mocno schłodzone- 250 g ksylitolu- 50 ml amaretto- 3 łyżki rumu (nie martwcie się, alkohol wyparuje w czasie pieczenia, pozostanie sam smal)- sok z 1 i 1/2 cytryny- skórka otarta z 1 cytryny- 2 łyżki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanejOdsączone z zalewy tofu przekładam do malaksera, dodaję ksylitol, pastę waniliową, sok i skórkę z cytryny, amaretto i rum. Całość bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być gładka i kremowa. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej ksylitolu lub soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi go jeszcze dodatek śmietany kokosowej). Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie mieszam.Schłodzoną śmietanę kokosową ubijam na sztywno (tak jak to się robi ze zwykłą śmietaną). Do ubitej śmietany wkładam dwie łyżki masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszam. Następnie śmietanę przekładam do pojemnika z pozostałą masą serową i ponownie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszam.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na dno piekarnika wkładam brytfannę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piekę ok. 50 min. Staram się nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia, by sernik nie popękał. Wyłączam piekarnik i sernik pozostawiam w nim do przestudzenia na ok. 60 min, lekko uchylając drzwiczki. Następnie wyciągam go z piekarnika i studzę w formie.galaretka z espresso:- 120 ml podwójnego espresso- 120 ml wody- 1 łyżeczka agaruEspresso wraz z wodą zagotowuję. Dodaję agar i dokładnie mieszam. Gotuję ok. 5 min. Zdejmuję masę z palnika i polewam nią tofurnik.Całość wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.Smacznego!