Wykonanie
Cudownie puszysty i delikatny tofurnik, o wyraźnie wyczuwalnej nucie
cytryny i miło chrupiącym spodzie z dodatkiem
kaszy jaglanej. Uwielbiacie klasyczne serniki? To ten wegański na pewno Wam zasmakuje!Pusz ysty sernik wegański .Brzmi wspaniale.Z natury wiem, że owym sernikom zwykle bliżej do nowojorczyka niż do tego puszystego, lekkiego. Długo się zastanawiałam, co trzeba byłoby zrobić, by w przepisie wegańskim uzyskać efekt lekkości i puszystości. Na początku dodawałam odrobinę
sody, jednak to nie do końca mnie zadowalało. W końcu wymyśliłam - aqua faba !Dzięki użyciu aqua faby, czyli
wody z puszki po
cieciorce (czytaj o niej więcej), tofurnik, który stworzyłam jest niezwykle delikatny i puszysty . Aż trudno uwierzyć, że zrobiony jest z
tofu, a nie ze zwykłego
twarogu. Tofurnik ten idealnie sprawdzi się na Święta, będąc wielką konkurencją dla innych nie-wegańskich wypieków. Nie zdziwiłabym się, gdyby ciocie czy babcie nie zorientowały się, że to "sernik bez
sera", w dodatku bez grama
cukru i glutenu .Dzisiejsza wersja tofurnika ma w spodzie dodatek surowej
kaszy jaglanej, która nadaje mu niesamowitą chrupkość. Nie martwcie się, upiecze się ona w czasie pieczenia sernika. Oczywiście, możecie wykorzystać przepis na spód z innych tofurników, jeśli dodatek
kaszy Was nie przekonuje.Kochani, i jeszcze jedno, pamiętajcie, jeśli chcecie zrobić idealny tofurnik, który smakuje jak prawdziwy sernik, musicie zainwestować w dobrej jakości
tofu, koniecznie ekologiczne. Unikajcie wielkich korporacji i ich produktów, którym daleko do ideału. Może są tańsze, ale w składzie oprócz soi GMO posiadają masę konserwantów. To wszystko ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na jakość i smak wypieku. Pamiętajcie, im lepszych składników użyjecie, typ lepsze ciasto otrzymacie .
wegański bezglutenowy(tortownica o średnicy ok. 22-24 cm)spód:- 60 g rozpuszczonego
oleju kokosowego- 80 g
syropu klonowego- 6-8 łyżek
mleka- 150 g
mąki gryczanej- 120 g surowej
kaszy jaglanej- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję odrobinę
mleka.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam
ciastem i w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min. Gotowy spód pozostawiam do ostygnięcia na ok. 30 min.masa "serowa":- 900 g ekologicznego
tofu-
śmietana z 1 puszki
mleka kokosowego (400g) - stała część z
mleka kokosowego (puszka powinna być bardzo mocno schłodzona)- 1 szklanka
ksylitolu + 2-3 łyżki (do smaku)- sok z 2 - 2 i 1/2
cytryny (do smaku)- 2 łyżki pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- 4 łyżki bezglutenowego
waniliowego budyniu (ewentualnie
mąki ziemniaczanej)- skórka otarta z 1
cytryny- szczypta
soli-
woda z 1 puszki
cieciorkiTofu odsączam z zalewy, przekładam do miksera, dodaję
ksylitol, pastę
waniliową,
skórkę z cytryny,
sok z cytryny,
śmietanę kokosową i szczyptę
soli. Całość bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być gładka i kremowa. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej
ksylitolu lub
soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi go jeszcze dodatek ubitej
wody z
cieciorki). Na koniec dodaję
budyń i ponownie bardzo dokładnie blenduję.W misce ubijam
wodę po
cieciorce na puszystą, sztywną pianę (tak jak się ubija
białka). Dodaję 1/4 ubitej piany do masy tofurnikowej i blenduję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dodaję pozostałą pianę i już delikatnie, za pomocą łyżki mieszam.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na dno piekarnika wkładam brytfannę wypełnioną gorącą
wodą. Sernik piekę ok. 60 min. Staram się nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia, by sernik nie popękał. Wyłączam piekarnik i sernik pozostawiam w nim do przestudzenia na ok. 60 min, lekko uchylając drzwiczki. Następnie wyciągam go z piekarnika i studzę w formie.top:-
śmietana z 1 puszki
mleka kokosowego - schłodzona- 2 łyżki
ksylitolu- 1 łyżeczka
soku z cytryny- do przybrania ciasta - skórka otarta z
cytrynySchłodzoną
śmietanę ubijam z
ksylitolem. Na koniec dodaję
sok z cytryny i dalej ubijam.Gotową masę wykładam na przestudzony sernik. Całość posypuję otartą
skórką cytrynową.Sernik chłodzę w lodówce przez minimum 12 h.Smacznego!