ßßß
bezglutenowa- 4 marchewki- 1/2 małego selera- 1 duży korzeń pietruszki- garść ugotowanego zielonego groszku- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 litr wody- 1 kostka ekologicznego bulionu warzywnego- 3 łyżki sosu sojowego (najlepiej Tamari)- 3 łyżeczki agaru- 2 liście laurowe- 3 ziarenka ziela angielskiego- olej- sól, pieprz- kilka listków natki pietruszki- do podania: sok z cytrynyWarzywa myję, obieram. Marchewkę i seler kroję w słupki, korzeń pietruszki w talarki. 1/2 włoszczyzny układam na papierze do pieczenia, skrapiam olejem i syropem z agawy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na ok. 30 min. Warzywa muszą być miękkie i skarmelizowane. Po upieczeniu wyciągam warzywa z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.Na rozgrzany olej wrzucam resztę włoszczyzny. Całość lekko solę, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu ok. 10 min.Warzywa zalewam kostką ekologicznego bulionu warzywnego rozpuszczonego w 1 l gorącej wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie i gotuję ok. 30-40 min.Cedzakiem z wywaru wyciągam warzywa i przyprawy. Warzywa przekładam do miseczki, gdyż jeszcze mi się przydadzą.Do gotującego się wywaru dodaję sos sojowy, pieprz i sól do smaku. Następnie cały czas mieszając wrzucam 3 łyżeczki agaru. Całość gotuję ok. 5 min.Naczynie lekko smaruje olejem. Na samym dnie wlewam 1 łyżkę wywaru i układam kilka listków pietruszki. Gdy się zetnie układam upieczone warzywa i groszek. Całość zalewam kilkoma łyżkami wywaru i ponownie czekam, aż się zetnie. Następnie układam warzywa, które gotowały się w wywarze i pozostały groszek. Całość znowu zalewam wywarem.Tak przygotowaną galaretkę wkładam do lodówki na ok. 1 h. Po stężeniu cienkim nożem podważam galaretkę, odwracam do góry nogami foremkę. Galaretka bez problemu odchodzi od jej ścianek.Smacznego!