ßßß
wegańskie, bezglutenowe(ok. 1 1/2 - 2 kg)- 500 suchego maku- sok z 1/2 pomarańczy- 100 g rodzynków- 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego- 2 łyżki rumu- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżka oleju kokosowego- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich- 100 g drobno posiekanych migdałów - najlepiej blanszowanych- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)- 100 g suszonych śliwek - pokrojonych na mniejsze kawałki- skórka otarta z 1 pomarańczy- 6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy lub brązowy cukier)u mnie ponadto (i warto dodać bo jest pysznie) :- 6 fig - pokrojonych na mniejsze kawałki- 100 g daktyli - drobno pokrojonychMak zalewam wrzącą wodą, tak by go nią przykryć. Przykrywam folią aluminiową i zostawiam na noc. Mak odsączam z nadmiaru wody i mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.*Do przygotowanego maku dodać pozostałe składniki. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.Gotową masę makową można przechowywać w lodówce do 5 dni, a nawet mrozić.Jest pyszna!*Do domowej masy makowej można użyć także dostępnego już w sklepach maku mielonego. Niestety, ja osobiście nie widziałam go w wersji ekologicznej. Mak wystarczy wtedy zalać wrzątkiem do przykrycia, wystudzić i dokładnie odsączyć z wody.