Wykonanie
Od zawsze modra
kapusta kojarzyła mi się z nudą. Była uosobieniem kuchni na jakiej się wychowałam, a która nieszczególnie przypadała moim
smakowym gustom. Postanowiłam zmienić to i zaprzyjaźnić się z tym niedocenianym przeze mnie warzywem. Może przełamiemy rutynę i zrobimy modrą
kapustą w stylu orientalnym? Pomysł ten okazał się nie tylko świetny (skromnością nie grzeszę ;p) ale i pyszny. Jedliśmy aż nam się uszy trzęsły. Może i wam zasmakuje..?

(2-3 porcje)- 1/3 modrej
kapusty- 1
mango- garść
orzechów włoskich- kilka listków
pietruszki- 1 porcja sosu orientalnego*- świeżo zmielony
pieprzModrą
kapustę kroję w drobne piórka. Następnie wrzucam ją do sosu orientalnego * i dokładnie mieszam.
Kapustę przekładam na talerz. Układam na niej pokrojone w kostkę
mango, uprażone na patelni
orzechy włoski oraz listki
pietruszki. Całość doprawiam świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!*Sos orientalny- 3 łyżki sosu tamari (lub innego
sosu sojowego)- 3 łyżki
oleju sezamowego- 1 i 1/2 łyżki
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- 1 i 1/2 łyżki
octu ryżowego- kilka kropelek
soku z limonki- skórka otarta z 1
limonki- 1 bardzo drobno posiekany ząbek
czosnku- 1 łyżeczka mielonego
imbiru- 2 małe
dymki bardzo drobno pokrojone- drobno pokrojony kawałek
papryczki chilli (ok. 1 cm)Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam.