ßßß
(3-4 porcje)- 2 duże żółte cukinie- ok. 800 g dyni (najlepiej hokaido lub ambar)- szczypta kardamonu- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki- 1-1 i 1/2 łyżki miodu lub syropu z agawy- 2 szklanki gorącej wody- 1 kostka bulionu warzywnego ekologicznego- 1 wysuszona papryczka peperoncino- 1 cebula pokrojona w kostkę- oliwa do smażenia- sól, pieprz- do podania: podprażone na suchej patelni pestki dyni, kolendra, oliwaPodsmażam cebulę na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaję kardamon, kumin i słodką paprykę, mieszam. Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę i pozbawioną pestek cukinię oraz kawałki dyni (bez skóry). Całość dokładnie mieszam, przykrywam i smażę na małym ogniu ok 2 min.Warzywa zalewam 1 kostką ekologicznego bulionu warzywnego rozpuszczonego w 2 szklankach gorącej wody. Dodaję miód (lub syrop z agawy), rozkruszoną papryczkę peperoncino, solę, pieprzę i duszę pod przykryciem ok. 30 min.Gdy warzywa będą miękkie, zdejmuję garnek z ognia i całość blenduję. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku. Jeśli krem jest zbyt rzadki, ponownie stawiam garnek na gazie, by odparować nadmiar wody.Podaję z pestkami dyni, świeżymi listkami kolendry, polany dobrej jakości oliwą.Smacznego!Więcej przepisów na dynię:Dynia piżmowa z miodowo-musztardowym pęczakiem i krwawnikiemPieczona dynia hokkaido na miodowej rukoli