ßßß
(śr. 20 cm)ciasto:- 150 g mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można użyć np. gryczanej)- 2 łyżki oliwy- 3/4 łyżeczki soli- zimna woda- garść zmielonych na mąkę orzechów włoskichDo mąki wymieszanej ze zmielonymi orzechami włoskimi i solą, wlewam oliwę i powoli zaczynam dolewać zimną wodę, w tym samym czasie wyrabiając ciasto. Używam tyle zimnej wody, by ciasto było miękkie, ale nieklejące.Formuję kulę z ciasta, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 min.Formę do tarty lekko smaruję oliwą i osypuję bułką tartą lub mąką (można też ją wyłożyć papierem do pieczenia).Ciasto wyjmuję z lodówki, odkrawam kawałek (ok. 1/4), który chowam z powrotem do lodówki, resztę wałkuję na cienki placek. Delikatnie przekładam go do formy na tartę. Spód dziurkuję widelcem. Formę z ciastem wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 160 st. C.Schłodzone ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 20 min.Z resztę ciasta wałkuję cienko i formuję z niej podłużne pasy. Gotowe z powrotem wkładam do lodówki.nadzienie :- 1 i 1/2 gruszki- sok z 1/2 cytryny- 1/3 szklanki brązowego cukru- 250 g świeżego szpinaku- 2 łyżki oliwy- szczypta gałki muszkatołowej- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego- 4 łyżki mąki kukurydzianej- na wierzch - kilka listków świeżego szpinakuGruszki obieram, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki wkładam do garnka, wsypuję cukier, wlewam sok z cytryny i wodę (ma przykryć owoce). Całość zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję przez ok. 15-20 min (gruszki muszą być miękkie ale nie mogą się rozpadać). Gruszki wyjmuję z syropu i kroję w kostkę.Szpinak płuczę, suszę i wykładam na suchą patelnię. Podgrzewam go kilka minut, cały czas mieszając. Gdy szpinak zwiędnie, zdejmuję do z patelni i za pomocą ręcznika papierowego odciskam wodę. Szpinak siemiem, przekładam do miski i mieszam z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Do rondelka wlewam 1 szklankę mleka roślinnego. W pozostałym mleku rozpuszczam mąkę kukurydzianą. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejszam ogień i wlewam pozostałość. Cały czas mieszając , chwilę zagotowuję (mleko ma się zagęścić). Całość doprawiam solą i pieprzem.Mleko z mąką dzielę na pół. Połowę mieszam z gruszkami i szpinakiem i wykładam na spód mojej tarty. Resztę mleka z mąką wylewam na wierzch.Na samej górze mojej tarty układam pasy ciasta. Tak przygotowaną tartę wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 30-35 min.Upieczoną tartę pozostawiam do przestygnięcia i dekoruję ją listkami świeżego szpinaku.Smacznego!