ßßß
- 200 g uprażonego na patelni słonecznika- garść bazylii- pęczek pietruszki- ok. 15-20 suszonych pomidorów w zalewie- ząbek czosnku- łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (można pominąć)- szczypta słodkiej papryki- szczypta ostrej papryki- oliwa- 1 łyżka octu winnego- pieprz, sólUprażony na patelni słonecznik zalewam wodą (tak, by poziom wody przykrywał całe nasiona) i pozostawiam na noc.Na drugi dzień do blendera wrzucam: namoczony słonecznik wraz z częścią wody pochodzącą z jego moczenia, bazylię, pietruszkę, suszone pomidory wraz z 2 łyżkami ich zalewy, czosnek, płatki drożdżowe, ocet winny, słodką i ostrą paprykę, pieprz i pokaźną szczyptę soli.Wszystko dokładnie blenduję. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaję oliwę. W razie potrzeby jeszcze raz pieprzę i solę do smaku.Smacznego!