ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa czosnkowa wędzona

Kiełbasa czosnkowa wędzona

nazwa

Wykonanie

Kiełbasa czosnkowa wędzona to jedna z najlepszych kiełbas jakie przyrządziłam do tej pory. Dzięki uprzejmości mojego Teścia i udostępnieniu wędzarni (no i oczywiście służeniu pomocą :) ) kiełbasa wyszła wprost idealna. Najlepsza z kromką świeżego pieczywa, masłem i musztardą.
Składniki:
3,5 kg wieprzowiny (trochę łopatki, trochę karkówki, trochę szynki.. :) )
0,5 kg wołowiny
1 kg słoniny
sól peklowa 17 g na 1 kg mięsa
2g pieprzu na 1 kg mięsa
cała główka czosnku - ok 13-15 ząbków
0,5 g kolendry na 1 kg mięsa
1g papryki słodkiej na 1 kg mięsa
1,5g majeranku na 1 kg mięsa
jelita - kaliber ok 36 mm
zimna woda/rosołek - ok 6 - 7 szklanek
1. Mięso kroimy w kostkę tak, aby zmieściło się w maszynce do mielenia. Do mielenia potrzebujemy trzech sitek:
- o oczkach 3 mm - na tym sitku mielimy słoninę
- o oczkach 6 mm - na tym sitku mielimy wieprzowinę
- o oczkach 8 mm - na tym sitku mielimy wołowinę.
Jelita moczymy w zimnej wodzie pół godziny przed napełnianiem.
2. Zmielone mięso (bez słoniny!) przekładamy do dużego naczynia/miski i doprawiamy solą (85g), pieprzem (10g), obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą (2,5g), pap
rykę (5g) i majerankiem (7,5g), a następnie bardzo dokładnie mieszamy dłońmi.
3. Wstępnie wymieszane mięso przekładamy do miski malaksera (możemy też masę na kiełbasę wyrabiać ręcznym mikserem) i dolewając wody miksujemy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę. Na samym końcu dodajemy słoninę i bardzo dokładnie mieszamy.
4. Jelita napełniamy masą bardzo starannie i dokładnie, a ich końce związujemy. Gotowe kiełbaski wywieszamy na noc na sznurkach, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Kiełbasę wędzimy ok 5,55,5 godzin (4 godziny w temp. ok 50*C, a kolejną godzinę pieczemy w 80-90*C) i jeszcze gorącą wywieszamy na sznurkach do całkowitego wystudzenia.
5. Kiełbasę można mrozić.
SMACZNEGO :-) mniam mniam mniam.....
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/09/kiebasa-czosnkowa-wedzona.html