Wykonanie

Co domowe to najlepsze. I tak jest też z tym
keczupem. Z 1 kg
pomidorów wychodzi ok 0,5l słoik gotowego przecieru, więc pozostaje pytanie... czy się opłaca? Jak dla mnie zdecydowanie tak :) Smak kupnego
keczupu jest niczym w porównaniu z tym domowym. Zdrowy, w 99%
pomidorowy (ten jeden procent pozostawiam
papryce,
jabłkom no i oczywiście
przyprawom :) ), idealny do kanapek, hot-dogów, a także jako sos do pizzy.Składniki:1 kg bardzo dojrzałych
pomidorów1/2 czerwonej mocno dojrzałej
papryki1 słodkie
jabłko3 duże ząbki
czosnkugarść świeżej
bazyliigarść świeżego
oregano (może być też suszone)2 łyżki
cukru trzcinowego3 suszone
papryczki chilli1 - 2 łyżek
octu balsamicznego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo mielonego
kolorowego pieprzu1/3 łyżeczki
cynamonuok 3 łyżek
oliwy z oliwek1.
Pomidory,
jabłka i
paprykę (za wyjątkiem
pomidorów z reszty wycinamy gniazda nasienne) kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i doprawiamy
czosnkiem,
bazylią,
oregano,
cukrem, papryczką,
solą,
pieprzem i
cynamonem. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 1 godzinę, a następnie lekko studzimy.2. Gdy
pomidory znacznie odparują, przekładamy je do blendera i bardzo dokładnie mielimy. Zmielone przecieramy przez gęste sitko i jeszcze chwilę odparowujemy na małym gazie.3.
Sos pomidorowy doprawiamy
octem i
oliwą z oliwek. W razie potrzeby dodajemy
cukru lub
soli.4.
Keczup przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamykamy w słoiki, pasteryzujemy i cieszymy się domowym
keczupem przez cały rok :-)SMACZNEGO :-)

