Wykonanie

Tradycyjne ucierane ciasto z
owocami, bardzo smaczne i i bardzo łatwe w przygotowaniu. Taki smak pamiętam z dzieciństwa, wtedy jednak
jogurty greckie nie były aż tak znane i tego typu ciasta piekło się po prostu ze
śmietaną. A jeżeli nie macie truskawek? Idealnie nadadzą się do niego inne
owoce, np.
maliny,
jagody,
rabarbar itp.Składniki:500 g
truskawek370 g
mąki pszennej190 g
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody350 g
jogurtu greckiego30 g
mlekaszczypta
soli3 duże
jajkaok 100 g
orzechów siekanych (włoskie i laskowe)30 g
słonecznika30 g
cukru trzcinowego1.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól przesiewamy do miski. Miękkie
masło ucieramy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch (ok 5 minut), cały czas miksując wbijamy po 1
jajku, a następnie dodajemy na przemian
mąkę i
jogurt grecki wymieszany z
mlekiem.2. Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy o wymiarach 30 x 25 cm, a następnie wbijamy w nią
truskawki. Wierzch ciasta posypujemy
orzechami,
słonecznikiem i
brązowym cukrem. Ciasto pieczemy ok 1 godziny w 180*C. Przed podaniem ciasto studzimy.SMACZNEGO :-)



