Wykonanie

Ostatnio moją uwagę przyciągają przepisy na ciasta z warzywami. Często, gdy robiłam tradycyjne ciasta ucierane, po 2 dniach wysychały. W przeciwieństwie do mojego
męża ja za takimi jednak nie przepadam :) a dzięki dodatkowi
marchewki,
buraczków lub
ziemniaków ciasto utrzymuje świeżość bardzo długo - bo aż ok tygodnia!Składniki:275ml
oleju słonecznikowego350g
cukru200g
bakalii (
żurawina, suszone skórki,
morele itp.)6
jajek280g startej
marchewkiskórka z 2
pomarańczy2 łyżeczki
sody oczyszczonej350g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonuszczypta
imbirulukier:sok z 1/2
pomarańczy1 szklanka
cukru pudru1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski wsypać
cukier, wlać
olej i rozmącone
jajka, wymieszać i dodać startą
marchewkę i
skórkę pomarańczową.2.
Mąkę,
sodę,
cynamon i
imbir przesiewamy. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Do okrągłego naczynia żaroodpornego (ok 23cm średnicy) wlewamy ciasto i pieczemy ok 60 minut. Aby stwierdzić, że ciasto jest upieczone, sprawdzamy je patyczkiem.

3. Sok z
pomarańczy mieszamy z
cukrem pudrem. Gorące ciasto lekko nakłuwamy drewnianym patyczkiem i polewamy lukrem.

