Wykonanie

Pieczeń Rzymską robiłam już wiele
razy, ale tym razem dodałam całkiem inne dodatki, niż zazwyczaj. Wyszła bardzo soczysta, miękka, intensywnie grzybowa i idealnie przyprawiona.Pieczeń nadaje się na posiłek obiadowy, a także na zimno do kanapek.Składniki:500 g
mięsa mielonego1
cebula1 ząbek
czosnku2
jajka1/2
czerwonej papryki1/2
cukinii1/4 szklanki
suszonych grzybów1/2 szklanki
mleka8 kopiatych łyżek
bułki tartej1 1/2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżeczka z górką
wegety1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
papryki słodkiej1.
Grzyby zalewamy
mlekiem i gotujemy, dopóki
mleko nie zacznie kipieć. Wyłączamy palnik i studzimy pod przykryciem.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na
oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.
Paprykę i
cukinię kroimy w małe części i dodajemy do
cebuli. Całość podsmażamy ok 10 minut.2. Do dużej miski wrzucamy
mięso mielone, wbijamy 2
jajka, dodajemy podduszone warzywa,
grzyby z
mlekiem,
bułkę tartą i
przyprawy. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy (najlepiej mikserem).

3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wylewamy do niej masę. Całość pieczemy 40 minut w 180*C.
