Sezon grillowy już rozpoczęty? Jeżeli tak, polecam szczególnie greckie szaszłyki drobiowe z rusztu. Dzięki marynacie podczas pieczenia nie wysychają i są bardzo soczyste.Składniki:8 piersi z kurczaka1 jogurt greckiskórka z cytrynysok z cytryny1/2 szklanki oliwy z oliweksól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn1. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (po ok. 1 łyżeczce każdej). Dokładnie mieszamy.2. Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Pokrojonego kurczaka wrzucamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godz. (a najlepiej na całą noc).3. Zamarynowane mięso nabijamy na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków. Dodajemy także ulubione dodatki : u mnie pomidorki koktajlowe i cukinie.4. Szaszłyki grillujemy ok 40 minut. Podajemy z sałatką z sosem winegret.