Wykonanie

Gołąbki... jedno z najbardziej niepewnych dań z mojego dzieciństwa. I chyba każdy domyśla się dlaczego :)))))))))))))))))))))))Gołąbki w tym wydaniu są delikatne i lekkie. Wbrew pozorom jest to dość łatwe danie, chociaż przyznam się szczerze, że ja zrobiłam je 2 raz w życiu. Na pewno powrócę do nich jeszcze nie raz.Składniki:
Biała kapusta1,5 szklanki
ryżu1 kg
kurczaka (w całości)2 duże
cebule1 puszka
pomidorów w puszce1 łyżka
mąki ziemniaczanejmajeranek,
wegeta,
pieprz,
sól, świeża
pietruszka1.
Kurczaka porcjujemy. Do farszu potrzebne nam będą
piersi z kurczaka i udka, z których musimy ściągnąć
mięso. Na korpusie i kościach gotujemy rosół.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie z oliwek. Gdy się lekko zeszkli przyprawiamy
majerankiem i
wegetą, a następnie dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka. Wszystko doprawiamy
solą i
pieprzem i podsmażamy do momentu, aż
kurczak będzie miękki.2. Gotowe, przestudzone
mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1,5 szklanki
ryżu : 3 szklanki
wody z 1 łyżeczką
soli. Miękki
ryż dokładnie mieszamy z
mięsem. Doprawiamy do smaku.3.
Kapustę wrzucamy do gorącej, solidnie posłodzonej
wody (ok 2 łyżek
cukru) i gotujemy na małym ogniu, dopóki nie zmięknie (czas gotowania zależy od wielkości
kapusty). Kiedy ściągniemy miękkie liście z wierzchu może się okazać, że pod
spodem są twarde. Należy wtedy ponownie włożyć
kapustę do gorącej
wody.4. Ciepłe liście
kapusty faszerujemy
mięsem z
ryżem i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w wysokim naczyniu i zalewamy rosołem. Całość zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180*C, lub gotujemy do miękkości.Gołąbki zawijamy podobnie do krokietów.

5. Szklankę rosołu wlewamy do rondla, dodajemy
pomidory w puszcze,
sól,
pieprz i ok 2 łyżek
cukru. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, a następnie mielimy blenderem na gładki sos. Łyżkę
mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie (1/4 szklanki) i dodajemy do ciepłego sosu. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane świeżą
pietruszką.

