Wykonanie

Długo szukałam idealnego przepisu na
ciasto drożdżowe, aż w końcu trafiłam na ten przepis. Bułeczki wychodzą mięciutkie, z delikatną skórką i rewelacyjnie wyrastają podczas pieczenia. Bardzo często robię je bez żadnych dodatków, jako zwykłe rogaliki
śniadaniowe, ale wczoraj postanowiłam troszkę poeksperymentować i zrobiłam w 2 wersjach - z
boczkiem i
cebulką oraz z
czekoladą i
cynamonem :)Składniki:2 1/2 szklanki
mąki4 dag świeżych
drożdży3/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki roztopionego
masła1
jajkoPonadto:1
jajko z odrobiną
mleka do posmarowania bułeczek1
cebula30 dag
boczku wędzonego1/2 słoiczka nutelli
cynamon i
cukier1. Zaczynamy od
ciasta drożdżowego. 1/3
mleka podgrzewamy, wsypujemy
drożdże, dodajemy ok 5 łyżek
mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zaczyn ruszy.
Mąkę przesiewamy, wlewamy wyrośnięte
drożdże, roztopione, ale nie gorące
masło, ciepłe
mleko z
wodą,
jajko, wsypujemy resztę
mąki,
sól i
cukier. Zagniatamy
drożdżowe ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godz.

2.
Boczek i
cebulę kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni do przyrumienienia (najpierw
boczek ok 10 minut, a następnie dodajemy
cebulę).

3. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 20 cm, wykrawamy po 8 trójkątów. Na trójkąty z jednego okręgu nakładamy farsz z
boczku, a na drugi dajemy po łyżeczce nutelli. Dokładnie zwijamy ciasto w rogaliki i zlepiamy boki (aby farsz ani
czekolada się nie wydostał z
bułki).

4.
Rogale smarujemy
jajkiem z
mlekiem, a dodatkowo te z
czekoladą posypujemy
cynamonem i
cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180*C.

z
boczkiem
z
czekoladą