Wykonanie

Wczoraj wieczorem odwiedziła mnie moja ukochana przyjaciółka Ola. Z racji tego, że jest ona wegetarianką, musiałam stworzyć coś odpowiedniego dla niej, ale również dla mojego
Męża, którego same warzywa nie fascynują :)Wybrałam się więc na zakupy, długo się przewijałam pomiędzy regałami, nie mogąc się zdecydować co kupić. W ostateczności kupiłam ciemne bułeczki ze
słonecznikiem, paczkę
szpinaku i
ser feta.I tak oto powstały najlepsze wegetariańskie, a do tego dietetyczne zapiekane bułeczki...Podane składniki są na 4 porcje:4 ciemne
bułki ze
słonecznikiem1 op.
świeżego szpinaku1 op.
sera feta 30%2 ząbki
czosnku6
pomidorków koktajlowych
parmezansól,
pieprz, odrobina
oliwy z oliwek,
majeranek1.
Szpinak myjemy, odcedzamy na sitku, następnie kroimy na mniejsze kawałki (ale nie mielimy).Dusimy na kilku kroplach
oliwy z oliwek. W
między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.2 . Połowę kostki
sera kroimy na małe kwadraciki i dodajemy do
szpinaku. Farsz
szpinakowy przekładamy do miseczki, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.

3.
Bułki odkrawamy od góry i wydrążamy środki, faszerujemy
szpinakiem. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki
pomidorki. Pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Gotowe posypujemy
parmezanem.
