Wykonanie

Uwielbiam batoniki owsiane. Jedyny problem jest taki, że zawartość w sklepowym ,,
musli w
musli" jest naprawdę znikoma. Dlaczego więc miałabym sama ich nie zrobić? Zaczęłam poszukiwania odpowiedniego przepisu. Znalazłam taki, w którym nie ma ani
masła, ani mleczka skondensowanego....... maksymalnie fit :)Jedyne co mi się nie podobało, to zawartość
mąki i
cukru, więc po prostu z tych składników zrezygnowałam.
Ciasteczka wyszły rewelacyjne, jedyny ich problem jest taki, że się kruszą i nie da się ich pokroić w paski. Ale połamane, podane na talerzu prezentują się elegancko i smacznie :)Składniki:2 szklanki
płatków owsianych (byle nie instant)1/4 szklanki
orzechów włoskich1/4 szklanki
migdałów w płatkach1/4 szklanki
rodzynek1/4 szklanki
daktyli1/4 szklanki suszonego
ananasa i papai1/4 suszonych
bananów3/4 szklanki
wiórków kokosowych2
białka1/3 szklanki gorącej
wody2 łyżki
miodu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
oliwy z oliwek1. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy
miód, następnie dodajemy
oliwę z oliwek i
wanilię.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli.

2. Do mieszanki
musli wlewamy
wodę z
miodem,
wanilią i
oliwą z oliwek, dodajemy
białka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na płaską blachę i dokładnie uklepujemy.

3. Pieczemy w temp. 160*C przez ok 30 - 35 minut. Przed łamaniem trzeba dobrze schłodzić.
