Wykonanie
Szybka do zrobienia, smaczna
tarta jogurtowa. Powstała trochę na zasadzie: mam ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko
jogurt i
ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy
kawie. Polecam!
składnik i:gotowe
ciasto francuskie( dałam light)Nadzienie
jogurtowe:500 ml
jogurtu greckiego odtłuszczonego3
jajka (oddzielić
białka od
żółtek)1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub ziarenka z 1
laski wanilii1/2 szklanki
cukru lub
ksylitoluPrzygotowaniePrzygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć
ciastem, nadmiar obciąć. obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż
tarta, obciążyć
fasolą lub
grochem lub mniejszą formą do tarty) piec ok 15 - 18 minut.Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut - powinno być upieczone bo masa jogurtowa jest rzadka. Ciasto wyjąć a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 st CPrzygotować masę.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem, dodać
jogurt,
mąkę wanilię, dobrze wymieszać ( robiłam w robocie) Do tak przygotowanej masy dodać pianę z
białek i delikatnie połączyć. Wylać na upieczony spód, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut - do "suchego patyczka". Po upieczeniu przestudzić. Można jeść lekko przestudzone, ale najbardziej smakowało mi wyjęte po paru godzinach z lodówki. Smacznego!