Wykonanie
Wielu ludzi często ma problem ze zrobieniem domowego
biszkoptu, ale nie jest aż tak trudne ;) Trzeba pamiętać żeby
białka dobrze, dokładnie oddzielić od
żółtek. Ubić je na sztywną pianę, tak żeby można byłoby odwrócić do góry dnem miskę. Następne składniki dodawać stopniowo i delikatnie miksować. Najlepiej małymi partiami, po maksymalnie 2 łyżkach
cukru, po 1
żółtku.
Biszkopt wychodzi wysoki, nie opada, jest puszysty. Jest idealną bazą do
tortów oraz po prostu można podzielić
biszkopt na 2 części i dodać swój ulubiony
dżem i
owoce lub krem i posypać
cukrem pudrem.Składniki:5
jajek1/4 szklanki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią, ekstrakt z
wanilii lub po prostu ziarenka z
laski waniliiWykonanie:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy
białka od
żółtek. Do miski z
białkami dodaję
cukru z
wanilią i zwykłego
cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać
białka na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy resztę
cukru, najlepiej po 2 łyżki.Do ubitej na sztywno
białek dodajemy po jednym
żółtku, powoli miksując,
mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana
bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.Smacznego! :D