ßßß Cookit - przepis na Idealny biszkopt na tort, ale nie tylko...

Idealny biszkopt na tort, ale nie tylko...

nazwa

Wykonanie

Wielu ludzi często ma problem ze zrobieniem domowego biszkoptu, ale nie jest aż tak trudne ;) Trzeba pamiętać żeby białka dobrze, dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, tak żeby można byłoby odwrócić do góry dnem miskę. Następne składniki dodawać stopniowo i delikatnie miksować. Najlepiej małymi partiami, po maksymalnie 2 łyżkach cukru, po 1 żółtku.
Biszkopt wychodzi wysoki, nie opada, jest puszysty. Jest idealną bazą do tortów oraz po prostu można podzielić biszkopt na 2 części i dodać swój ulubiony dżem i owoce lub krem i posypać cukrem pudrem.
Składniki:
5 jajek
1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy resztę cukru, najlepiej po 2 łyżki.
Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.
Smacznego! :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/idealny-biszkopt-na-tort-ale-nie-tylko.html