Wykonanie
Ten kawałek
wieprzowiny, mimo iż delikatny i raczej chudy, nie należy do moich ulubionych.Polędwiczka wieprzowa ma jednak jedną, bardzo dużą zaletę. Można ja naprawdę szybko przygotować. To jeden z takich przepisów. Dodanie
octu balsamicznego i
kaparów sprawia że
mięso jest wyraziste. Nawet mnie smakowało, więc polecam.inspiracja tutaj

składniki1 kg polędwiczek wieprzowych, pokrojone na kawałki gr 4 cm1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli czosnkowej , lub do smaku1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu, lub do smaku2 łyżki
oliwy z oliwek1/3 szklanki
octu balsamicznego1/2 szklanki
bulionu z kurczaka2 łyżeczki startej
skórki z cytryny, lub do smaku1 łyżka
kaparów, lub do smakuprzygotowanie
Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić
mąkę,
sól,
pieprz,
czosnek w plastikowej torbie. Wstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki
polędwiczki wieprzowej i ponownie wstrząsnąć aby
mięso obtoczyć w
mące i przyprawach. Wyjąć, strząsnąć nadmiar
mąki.Rozgrzać
olej w dużej patelni. na średnim ogniu. Smażyć kawałki
mięsa na złoto na gorącym
oleju, ok 2 do 3 minut z każdej strony. Wlać
ocet balsamiczny i
bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średniego i dusić na wolnym ogniu, aż
mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć
mięso na półmisek, a do sosu dodać
skórkę z cytryny i
kapary. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z
groszkiem,
sałatą i
ziemniakami lub
ryżem. Smacznego!




