Wykonanie

Składniki:4
filety z kurczaka1/4 łyżeczki
pieprzu czarnego1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mąki3 łyżki
oliwy z oliwek3/4 szklanki
bulionu z kurczaka200 g pokrojonych w plastry
pieczarek50 g
masła2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
jogurtu naturalnegoWykonanie:Należy
kurczaka przyprawić posypać
solą oraz
pieprzem i obtoczyć w
mące ( 2 łyżki odsypujemy i zostawiamy do sosu). Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy
kurczaka z dwóch stron ok. 7 minut z każdej strony, aż się zarumieni i dobrze wysmaży w środku. Zdejmujemy filety z patelni, kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły. Zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię resztę
oliwy i wsypujemy dwie łyżki
mąki i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy
bulion, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy
pieczarki i dusimy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy
masło,
sok z cytryny, ciągle mieszając aż
masło się rozpuści i połączy z sosem. Nie przerywając mieszania dodajemy
jogurt. Rozkładamy
kurczaka na talerzu,. polewamy sosem i podajemy.Moja rada:Gdy dodajemy do sosu
jogurt, dolewajmy go stopniowo, ciągle mieszając, i nie pozwólmy by sos się zagotował, bo może się zwarzyć.