Wykonanie
Takie pierogi robię raz lub dwa
razy w roku , wtedy kiedy są świeże
jagody. Na ogół robię farsz tylko z
owoców, tym razem dodałam też
serek mascarpone którego resztka leżała w lodówce. I to był strzał w dziesiątkę!
Jagody zostały zużyte do farszu, posypałam więc pierogi
jeżynami. Pierogi były naprawdę pyszne, warto zrobić !
składniki (ok 50 szt)ciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarsz250 g
jagód120 g
serka mascarpone2 łyżeczki
cukru lub
ksylitoludo podania:słodka
śmietanka,
jagody lub
jeżynylistki
mięty do posypaniaprzygotowanieciastoPrzygotować ciasto Przesianą
mąkę zalać gorącą
wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nie klejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farsz
jagody szybko opłukać, osączyć na sicie. W misce rozmieszać
serek, dodać
jagody i
cukier, delikatnie wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do
makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane
śmietana i posypane
jagodami lub
jeżynami. Smacznego!