Wykonanie
Kminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego
chleba, i właściwie zawsze do
kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do
młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A
kapusta jest znakomitym dodatkiem do
mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą.

składnikigłówka
kapusty3 - 4 ząbki
czosnkuczerwona cebulakminekłyżka
masłasól,
pieprz3/4 - 1 szklanki
bulionurodzynki - opcjonalnieprzygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek posiekać. Z
kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z
wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać
oliwę.
Cebulę wraz z
czosnkiem poddusić na patelni ok 3 minut, dodać
masło,
kapustę,
sól,
pieprz i
kminek. Można dorzucić łyżkę
rodzynek. Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić
solą i
pieprzem Smacznego!

