Wykonanie
Tortilla to jeden z moich ulubionych placków. Znakomity czyściciel lodówki. Tym razem podstawą był
jarmuż, który sprawdził się bardzo dobrze. Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był
jogurt grecki wymieszany z harissą.

składniki200 g
jarmużu200 g ugotowanych
ziemniaków60 g
wędlin (
szynka,
boczek)1
cebula5
jajek50 ml
śmietany - użyłam kremówki30 g
startego sera - np
Parmezan,
szczypior od
dymki drobno pokrojony1
papryczka jalapeno drobno pokrojonagarść
bazylii, posiekanej
sól,
pieprzpatelnia którą można wstawić do piekarnikaprzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
Jarmuż opłukać, pozbawić grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać
jajka,
śmietanę, jalapeno,
starty ser,
sól,
pieprz, dodać posiekaną
bazylię. Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać
oliwę i wrzucić
cebulę. M ieszając smażyć na małym ogniu, parę minut aż
cebula zmięknie ale nie zacznie się brązowić. Dodać drobno pokrojone
wędliny, podsmażać jeszcze moment. Dodać pokrojone, ugotowane
ziemniaki,
jarmuż i
szczypior, przemieszać. Masę jajeczną wylać na
ziemniaki na patelni. Przykryć smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z
zieloną sałatą. Smacznego!






