Wykonanie
Przez przypadek wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam!

składniki300 g
porów (białe części)100 g
ziemniaków3 laski
selera naciowego3 ząbki
czosnku2 łyżki zielonej pasty
curry1/2
papryczki jalapeno1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka
masła1200 ml
bulionu z kurczaka100 ml
śmietany (opcjonalnie)
sól,
pieprzkolendra do podaniaprzygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić
masło, włożyć
pory,
ziemniaki i
seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać
czosnek,
kurkumę i pastę
curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać
wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie
śmietaną. Posypać
kolendrą podawać z grzankami. Smacznego!


