Wykonanie
Kolejna pyszna pasta z
wędzonej makreli. Tym razem z dodatkiem
jajek na twardo. Używam też ostatnio często
musztardy z
estragonem, świetnie się w tej paście sprawdziła. Jeżeli nie macie w lodówce gotowej pasty chimichurri, można po prostu dać więcej
czosnku, posiekaną
pietruszkę i
oliwę. Polecam!
składniki1
makrela wędzona, obrana, pozbawiona ości5
jajek, ugotowanych na twardo1/2
czerwonej cebuli2- 3 ząbki
czosnkuszczypior z 3
dymek2 łyżki
musztardy z
estragonem2 łyżki
majonezu1-2 łyżki pesto chimichurri (opcjonalnie)szczypta
papryki w płatkach
sok z cytryny do smakuświeżo zmielony
pieprzsólprzygotowanieObrane
jajka włożyć do blendera i zmksować. Przełożyć do miski. W blenderze zmiksować obraną ze skóry i pozbawiona ości
makrelę, dołożyć do
jajek. Drobno pokroić
cebulę i
czosnek - można też w blenderze - dodać do
makreli i
jajek. Wymieszać. Dodać pokrojony
szczypior,
majonez, chimichurri,
musztardę. Doprawić
solą,
pieprzem, ewentualnie
sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać
papryką w płatkach i ewentualnie
świeżym estragonem. Podawać z grzankami i kawałkami
cytryny . Smacznego!