Wykonanie
Coś na obiad. Kolejny przepis na proste i wyraziste w smaku
mięso z wolnowaru. Tym razem polędwiczka wieprzowa.
Mięso jest bardzo miękkie, kroi się z trudem. Jeżeli zależy nam na ładnym pokrojeniu, wyjmijmy upieczone
mięso z sosu, sos przelejmy na patelnię. Kiedy
mięso ostygnie, zdecydowanie łatwiej będzie pokroić je w plastry - pokrojone podgrzewamy w sosie. Podałam z
kaszą bulgur.Na podstawie przepisu z tej strony

Składnikiok 1 kg polędwiczek wieprzowych1 szklanka
bulionu z kurczaka i warzyw½ szklanki
octu balsamicznego1 łyżka
sosu Worcestershire1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
miodu½ łyżeczki
płatków czerwonej papryki2 - 4 ząbki
czosnku, posiekane2 - 3
szalotki drobno pokrojoneprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić dokładnie z błon. Posolić i popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Umieścić
mięso w misie wolnowara. W rondelku wymieszać wszystkie pozostałe składniki:
bulion,
ocet,
sos Worcestershire,
sos sojowy,
miód,
paprykę,
szalotkę i
czosnek. Zagotować i zalać
mięso. Gotować 4 godziny na ustawieniu high lub 6 - 8 godzin na low.Gotowe
mięso wyjąc z wolnowaru. Podzielić przy pomocy dwóch widelców ( lub ostudzić i pokroić w plastry). Można podać z sosem takim jaki jest, można też sos przelać na patelnię, odparować i doprawić
sola i
pieprzem. Smacznego!




