Wykonanie
Zgodnie z mahometańską opowieścią, po wypędzeniu człowieka z Raju, w miejscu w którym szatan postawił lewą stopę wyrósł
czosnek, a w miejscu postawienia prawej -
cebula. Ostatnio bardzo zafascynowaliśmy się tymi dwoma warzywami i spodziewajcie się większej liczby przepisów z ich wykorzystaniem. Za jakiś czas powiemy wam jak można
czosnek hodować w bloku na parapecie i jak zamienić
cebulę w kulinarne arcydzieło.A tymczasem kilka ciekawostek o
czosnku.
Czosnek pochodzi ze środkowej Azji. Rozpowszechnił się na całym świecie już 5 tys. lat temu. Wchodził w skład pożywienia budowniczych Piramidy Cheopsa czy Wielkiej Piramidy w Gizie.
Czosnek nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale wykazuje działania lecznicze. Ma właściwości antybakteryjne, wzmacniające odporność i jest uznawany za naturalny antybiotyk. Istny skarb! I my cenimy
czosnek, dlatego w najbliższym czasie skupimy się właśnie na nim.Dzisiaj mamy dla was przepis na prostą rzecz, czyli
czosnek marynowany w
sosie sojowym. Jest on niezbyt ostry i może służyć jako samodzielna przekąska bądź jako dodatek do dań
mięsnych.Potrzebujemy:2 główki
czosnku polskiegojapoński
sos sojowyWykonanie:Obieramy ząbki
czosnku. Wkładamy je do wysterylizowanego słoiczka i zalewamy
sosem sojowym. Wkładamy do lodówki na 3 tygodnie. I gotowe!Smacznego!